Hlavní obsah

Hurikán přinesl na Havaj záplavy

Oahu

Hurikán Lane zeslábl ve čtvrtek ze čtvrtého na třetí stupeň, ale na Havaj přinesl tak silné deště, že způsobily záplavy. Místy se také sesunula podmáčená půda, uvedla BBC. Na souostroví je vyhlášen stav ohrožení a kvůli bouři zůstanou do konce týdne zavřené školy a úřady. Podle meteorologů zůstává situace nebezpečná a hlavní obavu vyvolávají záplavy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Havajské ostrovy zasáhl hurikán Lane (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

Rychlost větru na pobřeží ostrova překračuje v nárazech 200 kilometrů za hodinu. Ostrov bičují proudy deště. Na Velkém ostrově napršelo třicet centimetrů. Ve vodě uvázlo několik aut. Dalším zabránily v cestě sesuvy půdy. Podél západního pobřeží Havaje se hladina moře zvýšila až o půldruhého metru.

Aerolinky United Airlines zrušily všem páteční lety ze druhého největšího ostrova Maui. Všechny přístavy jsou uzavřeny, i přístav Pearl Harbor vyklidila většina vojenských plavidel americké armády, protože hurikán má zasáhnout i ostrov Oahu. Prezident Donald Trump vyhlásil na Havajských ostrovech stav ohrožení, který místním záchranářům umožňuje žádat o federální pomoc.

Úřady vyzvaly obyvatele, aby si vytvořili alespoň čtrnáctidenní zásoby vody, potravin a léků, což začal každý dělat, takže se vytvořily fronty. „Každý je nyní ve stavu paniky, každý plní kanystry s benzínem a láhve s propanem,“ řekl jeden zaměstnanec pumpy v Haleiwě na ostrově Oahu.

Foto: Jessica Henricks, ČTK/AP

Rozbouřená řeka Wailuku na ostrově Havaj

Úřady zatím nemají žádné zprávy o zraněných. Hurikán postupuje podél souostroví severním směrem, ale centrum se podle meteorologů posouvá nepředvídatelně a kdykoli může silně zasáhnout kteroukoli oblast regionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám