Hlavní obsah

Hongkongské aktivisty poslali do vězení za demonstraci před policejním sídlem

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Nejznámější představitel hongkongského prodemokratického hnutí Joshua Wong byl ve středu odsouzen k trestu 13,5 měsíce vězení za loňskou protivládní demonstraci před policejním ústředím v Hongkongu. Spolu s Wongem byli odsouzeni také dva další aktivisté. Agnes Chowová dostala desetiměsíční trest a Ivan Lam trest sedm měsíců odnětí svobody, informovala agentura Reuters.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Hongkongské aktivisty Joshuu Wonga a Ivana Langa (vlevo) přivádějí k soudu

Článek

Odsouzeni byli za organizování a účast na nezákonném shromáždění u sídla policie během protivládních demonstrací loni v červnu. Soudce Wong Sze-lai řekl: „Obvinění vyzývali demonstranty, aby obklíčili velitelství policie a skandovali hesla podkopávající policejní síly. Okamžité uvěznění je jediným adekvátním řešením.“

Všichni tři byli až do vynesení rozsudku ve vazbě. Wong na samotce. Obvinění přitom nepopřeli.

V Hongkongu demonstranti zablokovali policejní velitelství

Svět

Chowová při vynesení verdiktu propukla v pláč, ale Wong byl nezlomený, když zvolal: „Dny před námi budou těžké, ale my se tam nevzdáme.“

Verdikt odsoudila Amnesty International. Její ředitelka pro asijsko-pacifickou oblast Yamini Mishrová řekla: „Tito aktivisté byli uvězněni, když bylo porušeno jejich právo na svobodu slova a poklidné shromažďování. Jejich odsuzující verdikt by měl být bez odkladu zvrácen, měli by být okamžitě a bezpodmínečně propuštěni.”

Loni na jaře propukly v Hongkongu masové demonstrace kvůli návrhu zákona o vydávání podezřelých do Číny, který se měl týkat hlavně závažných trestných činů, jako je vražda, ale aktivisté se obávali, že by mohli být vydáváni i lidé kritizující politiku Pekingu.  Zákon byl nakonec přijat, ale letos v létě byl v Číně schválen nový bezpečnostní zákon zakazující podporu separatismu, který míří přímo na hongkongské aktivisty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám