Hlavní obsah

Hongkong není dost autonomní na udržení zvláštních vztahů s USA, míní Pompeo

Washington
Aktualizováno

Hongkong v současné chvíli nemá dostatečnou autonomii vůči Pekingu na to, aby bylo pro Spojené státy nadále opodstatněné udržovat s ním zvláštní vztahy oproti zbytku pevninské Číny. Ve zprávě pro Kongres to uvedl ve středu americký ministr zahraničí Mike Pompeo, napsala agentura DPA.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo

Článek

„Nyní, vzhledem k místní situaci, nemůže žádná soudná osoba říci, že si Hongkong vzhledem k Číně udržuje vysoký stupeň autonomie,” uvedl Pompeo. Zhodnotil tak současnou situaci, kdy se Čína stále více snaží zasahovat do postavení Hongkongu.

Rozhodnutí o změně zvláštního statusu, který USA Hongkongu přiznávají, nyní náleží prezidentovi Donaldu Trumpovi, poznamenala agentura Reuters.

Pokud by se změnil dosavadní status, mělo by to dalekosáhlé důsledky pro obyvatele i místní společnosti. Například americké sankce uvalené na Čínu se dosud nevztahují na dovoz z Hongkongu. Pokud by nastala změna, významně by to ovlivnilo hongkongské finanční centrum, které je současně velmi důležité pro komunistickou Čínu.

Hanobení čínské hymny jako trestný čin? V Hongkongu protestují, 300 zadržených

Svět

Americká vláda nedávno vyjádřila obavy z návrhů zákonů, které podle názoru některých analytiků významně ovlivňují svobody Hongkongu. Mluvčí amerického prezidenta Donalda Trumpa například v úterý uvedla, že budoucnost Hongkongu jako finančního střediska čínské plány významně ohrožují.

Bývalá britská kolonie Hongkong se vrátila pod čínskou správu v roce 1997. V současné době je provincie spravována podle principu jedna země, dva systémy, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Kritici ale tvrdí, že Peking tyto svobody postupně omezuje.

Po snaze prosadit zákon, který by umožňoval vydávání lidí podezřelých z trestných činů do pevninské Číny, vypukly loni v červnu v Hongkongu rozsáhlé protesty. Ty se postupně změnily v demonstrace za demokratické reformy a zachování nezávislosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám