Hlavní obsah

Hodnota afghánských ložisek je tři bilióny dolarů, tvrdí vláda

Novinky, rei
Kábul

Nová objevená minerální ložiska v Afghánistánu ukrývají nerosty v hodnotě třikrát větší, než odhadly Spojené státy. Uvedl to afghánský ministr důlního průmyslu Vahidulláh Šahrání.

Foto: Profimedia.cz

Afghánský ministr těžebního průmyslu Vahidulláh Šahrání

Článek

Velení americké armády v pondělí oznámilo, že geologové odhalili bohatá naleziště kovů po celé zemi. Jejich hodnotu odhadli až na bilión dolarů (asi 21 biliónů korun).

Šahrání tvrdí, že je to alespoň třikrát tolik, přičemž tento odhad označil za umírněný.

Ministr má příští týden navštívit Londýn, kde se má setkat se 200 zástupci světového těžebního průmyslu, jimž má předložit podrobnější informace o nalezištích dvou miliard tun železné rudy v provincii Bamján. Vláda plánuje uzavřít s vybranou firmou dohodu nejpozději počátkem příštího roku.

Geologové vědí o tom, že se v Afghánistánu nachází množství železné rudy, mědi, kobaltu, zlata a dalších minerálů už několik dekád. Až dosud ale nikdo netušil, že bych to mohly být tak bohaté zásoby. To dává naději na vybřednutí Afghánistánu, zmítaného desítky let válkami, z bídy.

V zemi nyní není žádný těžební průmysl ani odpovídající infrastruktura, takže země dokáže své přírodní bohatství plně využít až za několik let.

Foto: fotobanka Profimedia, Novinky

Karzáí: měli bychom upřednostnit ty, kdo pomohli

Afghánský prezident Hamíd Karzáí v pátek při návštěvě Japonska prohlásil, že je znepokojen hrozícím bojem o ložiska kovů, uvedla ČTK. Rovněž uvedl, že by při využívání možných nových nalezišť měly být upřednostňovány ty země, které válkou sužovanému Afghánistánu v posledních letech pomohly nejvíce. Neopomněl zmínit, že Japonsko je coby druhý největší poskytovatel půjček v Afghánistánu vítaným investorem.

"Věřím, že budeme schopní naložit s věcí s ohledem na rivalitu zahraničních zájemců, zároveň bychom měli být schopní zajistit návrat příjmů z těžby těchto nerostů zpět do Afghánistánu," upřesnil Karzáí.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související články

Ofenziva v Kandaháru má zelenou

Afghánský prezident Hámid Karzáí a velitel koaličních sil v zemi generál Stanley McChrystal oznámili, že získali podporu místních stařešinů pro vojenskou...

Výběr článků

Načítám