Hlavní obsah

Cameron varoval, že v Afghánistánu padnou další Britové

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér David Cameron v pondělí při svém vystoupení ve Sněmovně hovořil o nové strategii v Afghánistánu. „Musíme být připraveni na další britské ztráty,“ řekl při svém vystoupení. Současně ale uvedl, že vláda utratí 67 miliónů liber na lepší ochranu britských vojáků proti improvizovaným výbušným systémům, které si vyžádaly nejvíce obětí. Datum ukončení mise však nezveřejnil.

Článek

„Je správné nestanovovat uměle termín stažení našich vojáků,“ řekl Cameron v parafrázi slov George Bushe, který vždy odmítal stanovit termín odchodu amerických vojáků z Iráku, aby to nepovzbudilo teroristy. Uvedl jen, že britské síly nezůstanou v Afghánistánu déle, než je potřeba. „Afghánský lid nechce zahraničí síly na své půdě déle než je nutné,“ sdělil ještě premiér.

Vysvětlil však, že nyní není možné odejít. „Afghánistán není zatím dost silný, aby sám zajistil svou bezpečnost, proto jsme tam s NATO i my," sdělil premiér.

Nová taktika pomohla

Cameron uvedl, že posilování zahraničních jednotek přineslo úspěch ve válce s Tálibánem. Zdůraznil, že pomohlo jak vyslání americké námořní pěchoty, tak posílení kontingentů z dalších zemí.“

Sdělil, že podporuje postup vrchního velitele sil v zemi, amerického generála Stanleye McChrystala, který o posily žádal. Podobně jako on ale řekl, že v provinciích Kandahár a Hílmand v centrální části Afghánistánu nelze vyhrát jen za pomoci vojenské síly.V oblastech, odkud byl vytlačen Tálibán, je podle něj potřeba okamžitě zajistit bezpečnost. Proto se Britové soustředí i na výcvik bezpečnostních sil.

Reklama

Výběr článků

Načítám