Hlavní obsah

Hodnocení korupce: ČR zůstává na 49. místě

ČTK, jz

Česko na zveřejněném žebříčku organizace Transparency International (TI), která hodnotí korupci ve 180 zemích a oblastech, zůstalo v loňském roce na 49. příčce. Zlepšení o čtyři pozice proti roku 2020 naopak dosáhlo Slovensko, kterému loni připadla 56. příčka. Česko a Slovensko nadále zaostávají za průměrem oblasti západní Evropy a Evropské unie, i tak ale dosáhly lepšího výsledku než dvě třetiny sledovaných zemí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zpráva TI žádné české nedostatky nezmiňuje, neuvádí ale ani případné kladné hodnocení. Česko za loňský stejně jako předloňský rok získalo 54 bodů, což mu i pro rok 2021 zajistilo 49. pozici. Stejné bodové hodnocení s Českem sdílejí Malta a Mauricius.

Rychle vzniká znepokojivý nový normál, kdy během pandemie covidu-19 upozaděná a opomíjená opatření k odpovědnosti a transparentnosti nejsou obnovována.
ze zprávy TI

Pokles zaznamenaly i tradičně silné demokracie Kanada (o tři body na 74 bodů) a Spojené státy. USA sice stejně jako předloni získaly 67 bodů, ale z předloňské 25. příčky se propadly na 27. místo. „USA vypadly ze skupiny 25 nejlépe hodnocených poprvé,“ uvádí TI. „USA čelí dalším útokům na svobodné a spravedlivé volby,“ dodává organizace.

Britský parlament je prolezlý korupcí, naznačují média

Zahraniční

Ve férovosti si podle TI tradičně nejlépe vedou Dánsko, Finsko a Nový Zéland, které získaly shodně 88 ze 100 hodnotících bodů, na opačném konci skončil Jižní Súdán s jedenácti body. Organizace Transparency International poukazuje na fakt, že 86 procent zemí neučinilo za posledních deset let žádný, případně jen malý pokrok.

Nejlépe hodnoceným regionem je západní Evropa a Evropská unie, která pro rok 2021 získala 66 ze 100 bodů. Region se ale podle TI kvůli pandemii nemoci covid-19 potýká s povážlivými problémy. „Rychle vzniká znepokojivý nový normál, kdy během pandemie covidu-19 upozaděná a opomíjená opatření k odpovědnosti a transparentnosti nejsou obnovována a kdy se důvěra veřejnosti propadá kvůli skandálům s veřejnými zakázkami,“ varuje organizace.

Rakouský kancléř Kurz je vyšetřován pro podezření z úplatkářství

Evropa

Známky přešlapů podle TI vykazují i premianti, jako jsou Německo (80 bodů), Británie (78) či Rakousko (74). Německem mimo jiné otřásl skandál kolem nákupů roušek a respirátorů, jehož stopy vedou až k poslancům. Kritika se ani letos nevyhnula Polsku a Maďarsku.

„Dlouhodobé důsledky nedostatečného boje s korupcí jsou již patrné v Maďarsku a Polsku. Hrozí, že brzy se k nim přidá také Slovinsko,“ uvádí TI. Maďarsko (43 bodů) a Polsko (56) dlouhodobě čelí výtkám kvůli vládním zásahům proti justici i médiím, kritizováno je v poslední době také Slovinsko (57).

Guvernéra Slovenské národní banky obvinili z korupce

Evropa

Obzvláště kritické je TI v hodnocení Maďarska. „Maďarská vláda využila pandemii k další konsolidaci politické kontroly a k omezení práv. Svoboda projevu byla výrazně omezena a média jsou ohrožena,“ uvádí TI. Chvále se naopak těší Slovensko, které dosáhlo 52 oproti předloňským 49 bodům, což zemi posunulo z 60. na 56. příčku.

Reklama

Výběr článků

Načítám