Hlavní obsah

Rakouský kancléř Kurz je vyšetřován pro podezření z úplatkářství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Rakouský kancléř Sebastian Kurz (ÖVP) je vyšetřován pro podezření z úplatkářství a zneužití důvěry, napsala to agentura Reuters s odkazem na oznámení prokurátorů. Stalo se tak po razii v centrále lidovců (ÖVP), kancléřství a ministerstvu financí. Spolu s Kurzem je vyšetřováno dalších devět lidí. Kurz věří, že se obvinění vůči jeho osobě prokážou jako nepravdivá.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakouský kancléř Sebastian Kurz

Článek

Domovní prohlídky podle deníků Die Presse a Kurier souvisejí s obviněními, která se týkají dohod s vydavatelem deníku Österreich Wolfgangem Fellnerem ještě z doby, kdy nebyl Kurz kancléřem.

Vyšetřovatelé se zajímali o data a dokumenty Kurzových blízkých důvěrníků.

Prohlídky se týkaly mimo jiné pracovišť mluvčího kancléře Johannese Frischmanna, mediálního pověřence Geralda Fleischmanna a poradce Stefana Steinera v kancléřství a v centrále ÖVP ve vídeňské ulici Lichtenfelsgasse, potvrdil Kurzův mluvčí.

Bývalý rakouský vicekancléř dostal podmínku za korupci

Evropa

Dále se vyšetřovatelé zajímali o bývalou ministryni pro rodinu Sophii Karmasinovou či bývalého šéfa rakouského státního holdingu ÖBAG Thomase Schmida.

Jde o podezření z podplácení, korupce, porušení důvěry, korupce v reklamě v souvislosti s průzkumy a pozitivním zpravodajstvím v deníku Österreich a na webu oe24.at. A také o zpronevěru.

Jádro obvinění spočívá v tom, že průzkumy ve prospěch ÖVP byly fingovaně účtovány jako výdaje na studie ministerstva financí. Jinými slovy, ministerstvo financí údajně platilo průzkumy pro Kurze, informuje televizní stanice Ö1.

Afghánců máme v Rakousku dost, další přijímat nebudeme, prohlásil kancléř Kurz

Evropa

Vedle toho byla podle stanice s deníkem Österreich uzavřena dohoda o zveřejňování inzerátů v souvislosti s průzkumy. Uzavřením ujednání údajně Kurz pověřil Schmida.

Nynější kancléř dále podle zjištění rozhlasu přemluvil bývalou ministryni pro otázky rodiny Karmasinovou, aby se na skutcích podílela tím, že do průzkumů zadávala otázky, které sloužily jen k stranickým účelům.

Reklama

Výběr článků

Načítám