Hlavní obsah

Hlasatelky v Egyptě už smějí nosit islámský šátek

Právo, DPA, BBC, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira/Paříž

S vlasy zahalenými islámským šátkem se mohou opět objevit na obrazovce moderátorky egyptské státní televize. Rozhodl o tom soud v Alexandrii. Až dosud přitom státní televize od zahájení vysílání v 60. letech přísně dbala na světskost, a hlasatelkám nošení náboženských oděvních doplňků zakazovala.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Šátek na hlavě není překážkou v práci ženy,“ konstatoval soud. Rozhodnutím vyhověl žalobě hlasatelky Lamii Husajnové, která v roce 2008 odmítla vystupovat na obrazovce prostovlasá, načež ji čekala výpověď.

Nábožensky založené Egypťanky si během diktatury proamerického prezidenta Husního Mubaraka často stěžovaly, že jsou kvůli svému přesvědčení o správnosti nošení šátku diskriminovány ve státní sféře.

V poslední době šlo například o letušky Egypt Air. Díky rozhodnutí soudu mají teď i ony šanci si právo na nošení šátku vymoci, napsal server bikyamasr.com.

Islamisté od Mubarakova svržení získávají v zemi stále větší vliv. Nejradikálnější z nich hovoří o tom, že by nejraději zakázali zahraničním turistům nosit bikiny, pít alkohol či koupat se na smíšených plážích.

Pokutu platila ve Francii zatím jen šestice žen

Pokutě před odložením šátku dalo přednost šest žen ve Francii od 11. dubna 2011, kdy země galského kohouta zakázala nošení závojů a šátků zahalujících obličej na veřejnosti.

Oznámil, to v úterý francouzský ministr vnitra Claude Guéant s tím, že kvůli porušení zákona si úřady předvolaly 237 žen. Netajil zároveň údiv nad tím, že čtvrtinu z nich tvořily muslimky, které k islámu konvertovaly.

Francie byla prvním evropským státem, který takovou normu přijal. Loni v červenci ji následovala Belgie a obdobná opatření platí místně i jinde v Evropě. Obhájci zákona tvrdí, že chrání světské hodnoty a rovnost pohlaví.

Reklama

Výběr článků

Načítám