Hlavní obsah

Gepard indický je na pokraji vyhynutí, v zajetí uhynulo už třetí mládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přírodu planety Země může opustit další živočišný druh – gepard indický. Poslední oblastí, kde se tato kriticky ohrožená šelma vyskytuje, je Írán. Pirouz, v překladu z perštiny „Vítězný“, byl posledním ze tří mláďat narozených v zajetí v programu, který má druh zachránit. Ve veterinární nemocnici v Teheránu uhynul na selhání ledvin.

V Íránu pošlo mládě vzácného geparda indického narozené v zajetí Video: AP

 
Článek

Ještě před několika desítkami let byl gepard indický hojně zastoupen od východní části Indie až po atlantické pobřeží Senegalu. V Indii byla poslední tři zvířata zastřelena v roce 1948 a vymření na území Indie odborníci považují za důsledek lidské činnosti. Zvířata doplatila na nadměrný lov či ubývání přirozených podmínek pro jejich život. Poslední zástupci tohoto celosvětově kriticky ohroženého druhu přežívali pouze v Íránu.

Země s podporou OSN zahájila už v roce 2001 vyhlásila program na jejich záchranu. Není ale úspěšný. V lednu minulého roku oznámil náměstek íránského ministra životního prostředí Hasan Akbarí, že ve volné přírodě žije pouze dvanáct jedinců tohoto druhu.

V zajetí se v květnu narodila tři mláďata. Dvě ovšem do měsíce uhynula. Třetí, jménem Pirouz, se v zemi stalo pro ochránce a milovníky přírody symbolem a nadějí na přežití.

V únoru byl Pirouz ovšem převezen do Ústřední veterinární nemocnice, protože odmítal jíst a pít. Veterináři diagnostikovali selhání ledvin. Poslední únorový den uhynul.

Zooložka z Ostravy radí se šimpanzi v celé Evropě

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám