Hlavní obsah

Fukušima má dál vážnější potíže, než tvrdila japonská vláda

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fukušima

Poničená jaderná elektrárna Fukušima v Japonsku má větší potíže, než se dosud předpokládalo. Technici v úterý v reaktoru č. 2 naměřili vysoké hodnoty unikající radiace a navíc zjistili, že v nádržích není téměř žádná voda k chlazení paliva. Uvedla to agentura AP.

Foto: Handout, Reuters

Technici v druhém fukušimském reaktoru

Článek

Nová zjištění podle AP zpochybňují ujištění japonské vlády o přivedení elektrárny do ustáleného stavu. Tokio na konci loňského roku oznámilo, že se Fukušimu podařilo stabilizovat.

Úterní měření prokázala tak vážné škody v druhém varném reaktoru, že to značně zkomplikuje proces odstavování elektrárny, který potrvá desítky let, napsala agentura s tím, že ostatní reaktory mohou být v ještě horším stavu. Druhý reaktor je zatím jediným podrobněji prozkoumaným.

Měření v zadržovací nádrži prokázala radiaci překračující desetinásobně smrtelnou dávku. Provozovatelé elektrárny už dříve uvedli, že více než polovina materiálu z roztavených palivových tyčí pronikla jádrem reaktoru a dostala se do podlahy i částečně i zdí základní zadržovací nádrže.

Částice z uniklého paliva podle mluvčího firmy Tepco Juničiho Matsumota zřejmě způsobily nárůst radiace na 70 sievertů za hodinu. Dosud se mělo za to, že hodnoty se pohybují kolem 10 sievertů za hodinu.

„Je to extrémně moc,“ komentoval nová zjištění Matsumoto. „Musíme vyvinout zařízení, které vydrží tak vysokou radiaci,“ doplnil.

Voda v nádrži je na minimu

Měřením bylo navíc zjištěno, že hladina chladicí vody v zadržovací nádrži kolem jádra reaktoru je vysoká pouhých 60 centimetrů. V prosinci, kdy vláda oznámila, že je Fukušima stabilizovaná, se uvádělo, že v nádrži je hladina vody na deseti metrech.

Matsumoto ve středu uklidňoval, že není důvod k panice. Pumpy nadále vhánějí do reaktoru novou vodu a teplota vody v nádrži je okolo 50 stupňů Celsia, což značí, že roztavené palivo se podařilo zchladit.

Fukušima bude ještě dlouhou dobu snadno „zranitelná“. Nebezpečím jsou zejména zemětřesení či tsunami, které také před rokem katastrofu vyvolaly.

Elektrárna stojí na mořském pobřeží a do moře z ní opakovaně unikla radioaktivní voda. Únik byl zaznamenán i tento týden, z poškozeného potrubí uniklo odhadem 80 litrů.

Havárie ve Fukušimě podlomila důvěru japonské veřejnosti v jadernou energetiku. Vláda dala odstavit 53 z 54 reaktorů v zemi. Provoz v posledním má skončit v květnu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám