Hlavní obsah

Expert: Osvobození Libye skončilo mstivou krvavou lázní, dalo se to čekat

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syrta

Závěrečná fáze osvobozování Libye z rukou Muammara Kaddáfího vyvrcholila akty msty. Zmučen a zabit byl nejen plukovník, ale i desítky jeho příznivců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BERZ KOMENTÁŘE: V hotelu v Syrtě bylo nalezeno 53 tělVideo: Reuters

 
Článek

Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch vyzvala k vyšetření smrti Kaddáfího i popravy 53 jeho stoupenců. Těla byla nalezena v hotelu poblíž Syrty.

Podle HRW by jejich popravy bez soudu mohly být kvalifikovány jako válečné zločiny. Expert Bruce Riedel ale tvrdí, že se akty msty daly čekat.

Foto: Youssef Boudlal, Reuters

Těla nalezená v Syrtě

„Konce velmi brutálních diktatur jsou obvykle velmi hnusné. Přirozeně by bylo lepší, kdyby mohl být Kaddáfí postaven před soud a pohnán k zodpovědnosti za všechny své zločiny. Ale myslím si, že bylo nerealistické předpokládat, že se něco takového stane,“ řekl Bruce Riedel ze Sabanova centra pro blízkovýchodní politiku. „Revoluce není čajový dýchánek,“ dodal.

Podle něj v chaosu, který provázel dopadení plukovníka, není překvapivé, že pravděpodobně člověk, jehož rodina trpěla za Kaddáfího režimu, se jej mohl rozhodnout zabít.

Neberte spravedlnost do vlastních rukou, vzkazuje HRW

CNN při té příležitosti připomíná konec rumunského komunistického vůdce Nicolae Ceauşeska i umučení prosovětského afghánského vůdce Nadžíbulláha.

„Pokud selže Národní přechodná rada při rychlém a nestranném vyšetření těchto smrtí vedle dalších možných zločinů spáchaných zase Kaddáfího silami, mohlo by to vyslat nebezpečný vzkaz, že si Libyjci berou spravedlnost do svých rukou,“ uvedla HRW ve svém prohlášení.

Národní přechodná rada uvedla, že klade důraz na dodržování lidských práv. „Netolerujeme a vyvracíme, že by nějaký vězeň byl zraněn nebo byl zabit. Nechtěli jsme ukončit život tohoto tyrana dříve, než by byl postaven před soud a odpověděl na otázky, která celé roky trápily Libyjce a nedaly jim spát.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám