Hlavní obsah

Evakuačním letem z Kábulu se do Německa dostal vyhoštěný zločinec

– Kábul

Zločinec vyhoštěný z Německa se dostal zpět do země v evakuačním letu z kábulského letiště, napsal v neděli server Welt am Sonntag. Opírá se přitom o několik vyjádření vysoce postavených osob.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Evakuace lidí na kábulském letišti

Článek

„Srovnání s mezinárodními databázemi, stejně jako odebírání a porovnávání otisků prstů není vzhledem k situaci, která panuje na místě, možné,“ sdělilo ministerstvo obrany. Co se s mužem při příjezdu do Německa stalo, není v tuto chvíli vůbec jasné.

Situace na letišti v Kábulu se stále více zhoršuje. Agentura AP popsala, že americké vojenské stroje, které evakuaci zajišťují především kvůli obavám z možné střelby, přistávají v Kábulu po prudkém klesání. Město leží v horském údolí a také po startu letadla co nejrychleji nabírají výšku a mnohá vypouštějí světlice, které mají zmást případné střely naváděné teplem.

Udušeni, ušlapáni v tlačenici. Sedm mrtvých na letišti v Kábulu

Svět

V davu lidí, kteří se snaží dostat na letiště přišlo v neděli o život sedm lidí. S největší pravděpodobností byli udušeni či ušlapáni v davu, v němž propukla panika. Tu vyvolávají tálibové i střelbou.

Server Focus s odkazem na místní média napsal, že v davu tisíců lidí na kábulském letišti se ztratilo několik dětí. Podle zprávy televizní stanice Ariana News se rodina z hlavního města už týden stará o dítě ve školním věku, které na letišti našli zaseknuté v ostnatém drátu. Navzdory mnoha snahám se rodiče dodnes nenašli, uvedla rodina.

Afghánců máme v Rakousku dost, další přijímat nebudeme, prohlásil kancléř Kurz

Evropa

Šestiletý chlapec řekl, že jel s rodiči na letiště, aby opustil zemi. Jeho otec šel dopředu, ale pak spadl. Krátce poté už oba rodiče neviděl. Místní novináři také na sociálních sítích informovali, že lidé zveřejňují fotografie pohřešovaných dětí na letišti.

Od minulé neděle, kdy radikální hnutí Tálibán bez boje vstoupilo do Kábulu a prakticky převzalo v Afghánistánu moc, se desetitisíce lidí snaží dostat pryč. Obávají se návratu brutálního režimu, který v zemi panoval za předchozí vlády Tálibánu v letech 1996 až 2001. Většina se k úniku snaží využít evakuace, které přes kábulské letiště organizují západní státy, především USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám