Hlavní obsah

Epidemii AIDS se podařilo zastavit, uvedla OSN

Ženeva

Počet lidí, kteří se nově nakazili virem HIV nebo zemřeli na AIDS, se snížil. Ve výroční zprávě to v úterý uvedl Program OSN pro boj proti viru HIV a nemoci AIDS (UNAIDS).

Foto: Profimedia.cz

Nemocný AIDS

Článek

Celosvětově se loni nově nakazilo virem HIV 2,6 miliónu lidí, což je o pětinu méně než v roce 1999, kdy epidemie vrcholila. Na nemoci spojené s AIDS zemřelo loni 1,8 miliónu lidí, přičemž v roce 2004 jich bylo 2,1 miliónu.

Podle statistik z roku 2009 se také snížil celkový počet lidí infikovaných HIV z 33,4 miliónu v roce 2008 na 33,3 miliónu. Nejméně v 56 zemích se podařilo stabilizovat počet nově nakažených, nebo ho významně snížit.

Úbytek počtu infikovaných hlásí v posledních letech především země v subsaharské Africe, které jsou nemocí nejvíce postižené. Odtamtud pochází 70 procent případů nově nakažených, v regionu se loni nakazilo HIV 1,8 miliónu lidí a 1,3 miliónu jich zemřelo na nemoci související s AIDS, čtvrtina z nich na tuberkulózu. Počty nově nakažených klesly zejména v JAR, Zambii, Zimbabwe a Etiopii.

Na druhou stranu je ale sedm zemí, z toho pět ve východní Evropě a Střední Asii, kde počet nově nakažených stoupl o 25 procent.

Vývoj se daří zvrátit

"Poprvé můžeme říci, že se nám daří zvrátit směr vývoje epidemie AIDS. Zastavili jsme epidemii a začali obracet trend. Méně lidí se infikuje HIV a méně lidí umírá na AIDS," prohlásil výkonný ředitel UNAIDS Michel Sidibé.

K poklesu úmrtí přispěl fakt, že se více lidí léčí. Jestliže v roce 2004 bralo léky proti retrovirům 700 000 lidí, loni jich bylo přes pět miliónů.

K poklesu přispěla i zdravotní osvěta a častější používání kondomů, v Lesothu například je na katolickém kostele napsáno: „Nezapomeňte: Bůh odpouští, AIDS ne.“

Boj nekončí

Sidibé ale zároveň zdůraznil, že boj proti AIDS ještě neskončil a varoval před možným nedostatkem financí. Podle UNAIDS bylo v roce 2009 uvolněno 15,9 miliardy dolarů (290 miliard korun) na boj proti nákaze, potřeba by však bylo ještě o deset miliard dolarů (182 miliard korun) více.

Léky dostává jen třetina z patnácti miliónů lidí, kteří je potřebují.

Potřeba generik a změn zákonů

Nebezpečím je také tlak Evropské unie a evropských farmaceutických firem na Indii, aby pozdržela výrobu generických léků. Přitom právě levnější indická generika využívají humanitární organizace pro boj s HIV.

V roce 2008 Indie odmítla udělit patent na sirup nevirapin pro léčbu dětí s AIDS, takže výrobci generik si mohli být jisti, že mohou vyrábět a prodávat dostupnější verze tohoto sirupu. Pokud ale Indie zavede politiku nesdílení informací (data exclusivity), jak požaduje Evropská unie, výrobci by museli čekat až 10 let, než by mohli prodávat tento lék, a to i přesto, že není patentován. S varováním přišli Lékaři bez hranic ve své listopadové zprávě o generických léčivech.

Pro skupiny lidí žijících na okraji společnosti, jako uživatelé drog nebo prostitutky, je výrazně složitější získat potřebnou péči. Sidibé proto vyzývá k tomu, aby tyto skupiny nebyly nadále diskriminovány, protože by to usnadnilo boj s epidemií.

Pomoci může i nový lék Truvada

Podle studie mezinárodního týmu vědců snižuje každodenní užívání léku s názvem Truvada nebezpečí nákazy HIV u vysoce rizikových skupin homosexuálních a bisexuálních mužů o téměř 44 procent. Více než dvouletá studie americké vlády, kterou vědci prováděli v Peru, Thajsku, Jižní Africe a dalších zemích, je podle výzkumníků první, která ukazuje, že užívání léků u lidí, kteří nejsou nakaženi, může snížit riziko přenosu HIV.

Mezinárodní tým studoval 2499 převážně homosexuálních a bisexuálních mužů, kteří jsou považováni za rizikovou skupinu, pokud jde o nebezpečí infekce virem HIV. Polovině z mužů vědci dávali lék Truvada a druhé polovině placebo. Za dva a půl roku se virem HIV, který způsobuje AIDS, nakazilo 100 mužů, 36 z nich bralo lék Truvada a 64 placebo.

Od 80. let 20. století se virem HIV nakazilo přes 60 miliónů lidí a téměř 30 miliónů zemřelo na nemoci spojené s infekcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám