Hlavní obsah

Egypťané v referendu podpořili změny ústavy

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Referendum o změnách ústavy, které mají umožnit demokratičtější volbu prezidenta po nedávném pádu režimu prezidenta Husního Mubaraka a nastolení svobodnějších poměrů v zemi, se uskutečnilo v sobotu v Egyptě. V referendu se vyjádřilo pro změny ústavy 77 procent hlasujících.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Komise počítá hlasy z volebních uren po ukončení hlasování v Káhiře.

Článek

Referendum provázelo napětí mezi těmi, kdo považují ústavní změny za dostatečné, a skeptiky, podle nichž by měla být vypracována zcela nová ústava.

Kampaň proti přijetí pouhých změn vedli liberálně smýšlející lidé, mezi nimi dva pravděpodobní prezidentští kandidáti – Muhammad Baradej, bývalý šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) a nositel Nobelovy ceny za mír, a generální tajemník Ligy arabských států Amr Músá.

Foto: Profimedia.cz

Muhammad Baradej

Baradej se stal před volební místností terčem útoku asi 50 agresivních mladíků káhirské chudinské čtvrti Mokattam. Dostal kamenem a byl polit vodou, vyvázl ale bez zranění, načež rychle ujel, aniž by stačil odhlasovat. Později prohlásil, že je nezodpovědné pořádat referendum k ústavě, když v zemi není zajištěna bezpečnost.

Referendum bylo prvním demokratickým hlasováním po téměř 30 letech autoritářského režimu Mubaraka. Na rozdíl od dosavadní praxe mohly na hlasování i sčítání hlasů dohlížet tisíce soudců a nezávislých pozorovatelů. Zájem Egypťanů byl značný, před hlasovacími místnostmi se tvořily dlouhé fronty. Aby se vyloučila možnost dvojího hlasování, označovaly volební komise jeden z prstů hlasujících nesmyvatelným inkoustem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám