Hlavní obsah

Egypťané nakonec v referendu změny ústavy odsouhlasili

KÁHIRA

I přes nesouhlas a demonstrativní bojkot většiny Egypťanů byly v pondělním referendu v zemi schváleny kontroverzní změny ústavy navržené parlamentem minulý týden. Pro začlenění 34 dodatků do ústavy se vyslovilo téměř 76 procent z necelé třetiny voličů, kteří se k urnám dostavili. Ke schválení návrhu stačila nadpoloviční většina kladných hlasů.

Článek

Dodatky, které vyvolaly bouře nevole nejen napříč společností, ale také u mezinárodních organizací, zahrnují mimo jiné posílení pravomocí policie a omezení při zakládání politických stran, které už nesmí být založeny na náboženství. Dodatky také umožňují přijetí nového volebního zákona, který by již nevyžadoval právní dozor při sčítání hlasů z každé urny. Kritici tvrdí, že to povede k machinaci s volebními lístky.

Opozice v čele s Muslimským bratrstvem před hlasováním tvrdila, že prezident Mubarak mění Egypt v policejní stát, v němž chce pojistit moc pro sebe a svou Národní demokratickou stranu (NDP). Amnesty International dodala, že navrhované změny ústavy představují největší erozi lidských práv v zemi za posledních 26 let. V Egyptě se v minulých dnech konalo v souvislosti se změnami ústavy několik protivládních demonstrací.

Vláda tvrdí, že změny ústavy prohloubí demokracii a umožní zavést zákon proti terorismu, který by vystřídal nouzová nařízení z roku 1981, která dala policii širokou pravomoc při zatýkání a sledování podezřelých.

Reklama

Související články

V Egyptě hlasují o sporných změnách ústavy

V Egyptě se v pondělí hlasuje v referendu o dodatcích k ústavě, které jsou kritizovány, neboť oklešťují řadu práv. Opozice tvrdí, že mění Egypt v policejní...

Výběr článků

Načítám