Hlavní obsah

Ebola nově zabíjí v Mali

Bamako
Aktualizováno

Mali ve středu podle agentury AP oznámilo další dvě úmrtí na onemocnění virem eboly. Smrt zdravotní sestry a pacienta, o něhož pečovala, není spojena s prvním, říjnovým případem úmrtí na tuto nákazu v zemi.

Foto: Joe Penney, Reuters

Policista střeží kliniku v Bamaku, kde zemřeli dva lidé na ebolu.

Článek

Nejnovější obětí eboly se stala v úterý večer v hlavním městě Bamako 25letá zdravotnice, která tam ošetřovala nemocného imáma z Guineje, jehož život vyhasl v pondělí. U obou bylo až dodatečně potvrzeno, že měli ebolu, a podle AP není jasné, proč klinika neměla od počátku u pacienta z Guineje podezření na tuto krvácivou horečku.

Středeční oznámení ministra informací Mahamadoua Camary o dvou případech eboly přišlo jen den poté, co úřady oznámily, že v zemi nebyl po říjnovém úmrtí dvouleté holčičky zaznamenán žádný další případ nákazy tímto virem. I dívka přicestovala do země z Guineje.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Vláda africké země po úmrtí sestry ze soukromé kliniky Clinique Pasteur v Bamaku ujistila, že byly podniknuty veškeré nezbytné kroky k identifikaci lidí, kteří se zdravotnicí přišli do styku. Lidé z blízkosti obětí eboly v Mali se musejí podrobit karanténě v délce 21 dní, což je inkubační doba tohoto smrtelného onemocnění. Přístupu do kliniky brání policejní kordony.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se virem eboly nakazilo v západní Africe od března více než 13 200 lidí, z nichž asi 5000 nemoci podlehlo. Nejvíce jsou epidemií postižené Libérie, Sierra Leone a právě Guinea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám