Hlavní obsah

Dva léky na ebolu mají velmi vysokou účinnost

Kinshasa

Ebola brzy nemusí být takovou hrozbou, jako je nyní, a může se stát vyléčitelnou. U dvou ze čtyř léků testovaných na nakažených během poslední stále nezvládnuté epidemie této krvácivé horečky v Demokratické republice Kongo se ukázala asi devadesátiprocentní úspěšnost. V jejich vývoji se proto bude dále pokračovat, uvedla v úterý stanice BBC.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Zdravotník natahuje do stříkačky lék s protilátkou proti ebole.

Článek

Jako nejúčinnější se ukázal lék americké firmy Regeneron Pharmaceutical REGN-EB3. Lidé, kteří měli v krvi malé množství viru eboly a dostali ho, přežili v 93 procentech případů. Podobné výsledky přinášel i další testovaný lék mAb-114, který vyvinul Národní institut zdravotnického klinického centra v marylandské Bethesdě. Ten měl v tomto případě 89procentní účinnost.

„Jsou první léky, u nichž vědecká studie jasně ukázala výrazné snížení smrtelnosti nemoci,“ uvedl lékař Anthony Fauci, který stojí v čele amerického Národního institutu pro alergie a nakažlivé nemoci (NIAID).

„Je to skutečně dobrá zpráva,” uvedl konžský expert na nakažlivé nemoci Sabue Mulangu z Národního institutu pro biomedicínský výzkum v Kinshase, který zkoumá nové léky. „Nyní budeme schopni zdůraznit lidem, že více než devadesát procent jich může přežít, když přijdou včas do středisek pro léčbu eboly.“ V Kongu mnozí nevěří na účinnost léčby a odmítají injekce, protože nechtějí, aby se jim do těla dostala cizorodá tekutina.

Další dva léky tak úspěšné nebyly

Z dalších testů byly vyřazeny preparáty ZMapp a Remdesivir, které se ukázaly méně účinné. Zemřelo 49 procent nakažených, kteří dostali ZMapp, a 53 procent těch, kteří dostali Remdesivir. I v těchto případech byly lepší zbylé dva preparáty, zemřelo jen 29 procent lidí, kteří dostali REGN-EB3, a 34 procent těch, kteří dostali mAb-114. V těchto počtech jsou zahrnuti i lidé, kteří už měli nemoc rozvinutější. Jde o předběžná data získaná od 499 ošetřených z celkem více než 700, jimž byly léky podány.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Konžanka dostává lék s protilátkami proti ebole

Obě úspěšné látky byly vyrobeny na základě protilátek získaných od lidí, kteří přežili nákazu ebolou. REGN-EB3 kombinuje tři lidské protilátky od přeživších ze současné epidemie eboly v Kongu, zatímco mAb-114 vychází jen z jedné látky, která byla získána od přeživšího z jiné epidemie v Zairu, jak se jmenovala DR Kongo, v roce 1995. Remdesivir od firmy Gilead Sciences funguje na jiném principu, je to látka, která blokuje enzym klíčový pro replikaci viru.

Epidemie trvá už rok

Aktuální epidemie eboly v Kongu trvá už rok a nakažených je více než 2800. Z nich skoro 1900 nemoci podlehlo. Zkoušky nových léků začaly loni v listopadu, uvedl časopis Nature. Testy provádí mezinárodní výzkumná skupina ve spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací (WHO).

K testům podotkl Jeremy Farrar, který stojí v čele charity Wellcome Trust: „Ještě se nemůžeme ebole vyhnout, ale budeme schopni zabránit tomu, aby její rozšíření stálo za velkými národními nebo regionálními epidemiemi.“

Klíčem k ukončení epidemií je však „dobrá vakcína“, podotkl Fauci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám