Hlavní obsah

Desítky mrtvých po rozehnání protestu v Súdánu, rezoluce OSN neprošla kvůli Číně

– New York • Aktualizováno

Čína s podporou Ruska zablokovala v Radě bezpečnosti OSN přijetí rezoluce, která odsuzovala pondělní násilné potlačení demonstrace v Súdánu a vyzývala k ukončení násilí. S odvoláním na diplomaty OSN o tom v noci na středu informovala agentura AFP. Podle oficiální bilance si zásah armády vyžádal život nejméně 35 lidí, lékaři napojení na opozici, řekli agentuře Reuters, že obětí je 60. Junta ve středu nabídla jednání.

Foto: Reuters

Demonstrující Súdánci

Článek

Bezpečnostní síly v pondělí násilně rozehnaly pokojný protest lidí nespokojených s vývojem v zemi, kde armáda v dubnu svrhla prezidenta Umara Bašíra. [celá zpráva]

Skupina lékařů, kteří spolupracují s opozicí, ve středu uvedla, že při pondělním armádním zásahu bylo zabito 40 lidí, v úterý pak dalších deset a ve středu zemřelo znovu deset lidí.

Jednání mezi juntou a hlavní opoziční koalicí, která měla přinést dohodu o budoucí podobě správy země, v posledních týdnech uvázla a demonstranti požadovali rychlý přechod k civilní vládě.

V úterý vojenská junta uvedla, že chce vypsat předčasné volby do devíti měsíců a že ruší veškeré dosud platné dohody s civilní opozicí. Ta s krokem armády nesouhlasí a chce dál demonstrovat a vyhlásit stávku. [celá zpráva]

Ve středu ale plukovník Abdal Fattáh Burhán, který stojí v čele junty, řekl, že súdánská prozatímní vojenská vláda je ochotna jednat s opozičními skupinami bez podmínek.

Rezoluce v Radě bezpečnosti neprošla 

Návrh rezoluce, který vypracovaly Británie a Německo a který Čína s podporou Ruska následně zablokovala, vyzýval súdánskou armádu a opozici, aby „pokračovaly ve společné práci na hledání shody při řešení aktuální krize”, uvedla agentura AFP. Podle ní Čína při jednání za zavřenými dveřmi trvala na tom, aby se vyčkalo na reakci Africké unie (AU), jejíž rada by se měla sejít ve středu. Rusko návrh rezoluce označilo za „nevyvážený”.

Po zablokování návrhu rezoluce v Radě bezpečnosti OSN odsoudilo násilné potlačení protestu v Súdánu ve společném prohlášení osm evropských zemí - kromě Británie a Německa také Francie, Itálie, Polsko, Belgie, Nizozemsko a Švédsko. Osmička vyzvala súdánskou armádu, aby předala moc civilní vládě, „jak požaduje súdánský lid”.

Reklama

Výběr článků

Načítám