Hlavní obsah

Desítky mrtvých po explozi v mešitě v Kandaháru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kandahár

Nejméně 32 lidí zahynulo a 53 dalších utrpělo zranění při pátečním výbuchu během modliteb v šíitské mešitě v afghánském městě Kandaháru. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP s odvoláním na místní zdravotnické zdroje a bývalého člena rady provincie Nematulláha Wafaího. Počet obětí nemusí být konečný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch v mešitě v Kandaháru si vyžádal desítky obětíVideo: Reuters

 
Článek

Mluvčí ministerstva vnitra nové afghánské vlády islamistického hnutí Tálibán uvedl, že mešitou v centru Kandaháru otřásl mohutný výbuch, který si pravděpodobně vyžádal velký počet mrtvých a zraněných. Zasažena byla největší šíitská mešita Bibi Fátimy ve městě.

O velkém množství obětí hovořili podle televize TOLO i svědci. Agentuře AFP sdělili, že exploze v době modliteb byly tři, jedna u hlavního vchodu, druhá v jižní části a třetí na místě, kde se věřící omývají.

Výbuch v mešitě v afghánském Kundúzu, počet mrtvých dosáhl 50

Svět

Předpokládá se, že šlo o atentát, ale zatím se k němu nikdo nepřihlásil. Útok je velkou ranou pro Tálibán, protože byl spáchán v jeho baště. Na místo přijely speciální síly Tálibánu, aby podle mluvčího ministerstva vnitra Karího Sajída Chostího „určily příčinu výbuchu a přivedly pachatele před spravedlnost“.

Foto: Novinky

Provincie Kandahár v Afghánistánu

Před týdnem zabil sebevražedný atentátník v šíitské mešitě v afghánském městě Kundúz přes 50 lidí a na 140 jich zranil. K útoku se přihlásila teroristická skupina Islámský stát.

Většina Afghánců patří k sunnitské větvi islámu, šíitský islám vyznávají například menšinoví Hazárové. Sunnitští radikálové, jako členové Islámského státu, na šíity hledí jako na odpadlíky od víry a často na ně útočí.

Reklama

Výběr článků

Načítám