Hlavní obsah

Deset minut hrůzy. Nebylo se kam schovat, popisují přeživší ničivou sílu tsunami

Jakarta

Tragická je bilance úderu vlny tsunami v Indonésii, která zasáhla obě strany Sundského průlivu v sobotu večer. Zemřelo podle dosavadních zpráv 168 lidí, stovky dalších jsou zraněny. O tom, jak ničivá síla přírodního živlu byla, vypovídají první přeživší tragické události – podle nich šlo o deset nejhorších minut jejich života, nebylo se kam schovat, a tak většina lidí pouze před obří vlnou utíkala.

Záznam: Indonésii zasáhla ničivá vlna tsunamiVideo: AP

 
Článek

Třiadvacetiletý Lutfi Al Rasyid prchal před vodou v Lampungu. „Nemohl jsem nastartovat motorku, tak jsem běžel. Modlil jsme se a utíkal, jak nejrychleji jsem mohl,” řekl.

„Přijeli jsme na dovolenou v devět hodin večer a náhle se přivalila voda. Všechno zčernalo, nefunguje elektřina. Venku panuje zmatek, nedá se vyjet na silnici,” citovala agentura AFP patnáctiletého Muhammada Bintanga, který je na Caritě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky ničivého úderu tsunami v IndonésiiVideo: AP/Reuters

Foto: STR, ČTK/AP

Následky tsunami jsou tragické.

Pomáhají i dobrovolníci

Záchranáři zamířili do místa Tanjung Lesung a Panimbangu, které leží v nejzápadnější provincii Banten na ostrově Jáva. "Přijeli dobrovolníci, aby pomohli zachraňovat," řekl čtyřicetiletý Edi z Tanjung Lesungu. Podle něj tsunami trvala deset minut a jeho nesla po celou dobu, dokud neopadla. Edi vyvázl pouze se zraněním.

Bantenský úřad pro katastrofy sdělil, že tsunami v oblasti udeřila na pěti plážích, a to Tanjung Lesung, Sumur, Teluk Lada, Panimbang a Carita. Televizní snímky z Carity zachytily množství trosek, plátů střešní krytiny a kusů dřeva. Vidět je mnoho popadaných stromů a zem pokrytou troskami.

Video zachycuje soptící Krakatou

Stovky budov leží v troskách. Sanitky do zasažených oblastí vyslaly jak místní úřady, tak soukromé organizace, uvedl list The Jakarta Post.

Zranění jsou sváženi do zdravotního střediska do Panimbangu. Zatím je jich tam asi 60 a mnozí mají zlomeniny, odřeniny a také dýchací potíže. Zaregistrováno tam bylo deset mrtvých a podle zdravotníka Iwana to byli všichni turisté z Tanjung Lesungu.

Na druhé straně Sundského průlivu, na Sumatře, se záchranářská činnost soustředila do Bandarlampungu a přeživší se tam uchýlili do úřadu guvernéra. Mnozí si s sebou přinesli ošacení i lehátka, úřad lidi vyzval, aby sledovali pokyny.

"Nevěřte snadno informaci, že město postihne tsunami, ale občané by měli být pozorní a opatrní, pokud vlna udeří znovu," řekl tajemník úřadu guvernéra v Lampungu. Podle tamního úřadu pro katastrofy jsou v oblasti čtyři silně postižená místa - Kalianda, Rajabasa, Sidomulyo a Katibung. Právě tam se soustředí pátrání po případných přeživších.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Lidé prohledávají trosky zničených budov.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Následky ničivé vlny tsunami.

Češi mezi obětmi nejsou

Podle indonéské geofyzikální agentury zřejmě tsunami způsobil výbuch sopky Krakatoa, po němž následoval podmořský sesuv půdy. Sopka vybuchla 24 minut před úderem tsunami. Mluvčí úřadu pro řešení katastrof Sutopo Purwo Nugroho sdělil, že je možné, že se na tsunami podílel i nezvykle vysoký příliv, jaký způsobuje úplněk Měsíce.

Podle státních úřadů tsunami nepřežilo 222 lidí, zraněno je na 800 lidí a další desítky se pohřešují. České ministerstvo zahraničí zatím nemá informace, že by mezi oběťmi byli čeští občané. [celá zpráva]

Foto: Dian Triyuli Handoko, ČTK/AP

Lidé prohledávají trosky zničených budov.

Foto: Dian Triyuli Handoko, ČTK/AP

Následky ničivé vlny tsunami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám