Hlavní obsah

Dav hinduistů zabil policistu kvůli fámě, že nezabránil porážce krav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Tři Indové byli zadržení kvůli zabití policisty Subodha Kumara Singha. Ten zemřel v pondělí při střetu s demonstrujícími hinduisty, kteří napadli policisty ve vesnici Čingravati u Balandšaru kvůli fámě, že policie nezabránila porážkám krav ve státe Uttarpradéš. Zabíjení posvátných krav vede často k protestům, které se vyžádaly oběti, ale napadení policistů je výjimečné, uvedla stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Při protestu ve vesnici Čingravati byla zablokovaná silnice.

Článek

V pondělí dav hinduistů zaútočil na policejní stanici a zapálil ji. Jednoho policistu zabil a dalšího zranil. Zabit byl také 18letý demonstrant.

Policie pátrá po dalších 24 podezřelých. Případ vyšetřuje jako vraždu, pokus o vraždu a ničení majetku.

Foto: Profimedia.cz

Policista zraněný při střetech s radikálními hinduisty ve vesnici Čingravati

Vesničané našli v pondělí ráno několik mrtvých krav u vesnice Mahav. Uvedli, že byly poraženy. „Hned jak policie dostala informaci o porážce krávy, zahájila vyšetřování,“ řekl BBC místní úředník Anuj Jha. To však nestačilo, dodal: „Krátce poté lidi zablokovali ulice a začali na policisty házet kameny.“

Dav pak zaútočil na policejní stanici. Při střetech ve vesnici Čingravati zemřel Kumar Singh.

Foto: Profimedia.cz

Vyhořelé auto po protestu ve vesnici Čingravati

Poté, co indickou vládu sestavila v roce 2014 strana hinduistických nacionalistů BJP, bylo v řadě indických států zakázáno porážet krávy, které hinduisté považují za posvátné. Protesty proti jejich porážkám si během let vyžádaly i mrtvé.

Reklama

Výběr článků

Načítám