Hlavní obsah

Další dítě se oběsilo při hře na Husajnovu popravu

RABAT

V Maroku se při hře na popravu Saddáma Husajna oběsil jedenáctiletý chlapec. Je to už šestý případ, kdy zemřelo dítě při hře na popravu bývalého iráckého prezidenta. O tragédii o informovala ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na marocký tisk.

Článek

Tragédie se odehrála ve městě Chemiset asi 80 kilometrů od hlavního města Rabatu. Chlapec, který byl doma se svou mladší sestrou, se rozhodl, že napodobí Saddámovo oběšení. "Sestra pak odešla do školy a chlapce nechala, aby ve hře pokračoval," napsal marocký tisk. Oběšeného chlapce našel po příchodu domů jeho otec.

Poprava Saddáma Husajna, jejíž záběry přinesly mnohé arabské televize a jejíž nahrávka volně kolovala po internetu, vyvolala počátkem roku sérii vražedných dětských her.

První případ byl hlášen z Pákistánu, kde se obětí stal devítiletý chlapec.[celá zpráva]. Další případy byly hlášeny z USA a ze Saúdské Arábie. [celá zpráva] Poslední případ se podle Reuters stal o víkendu, kdy se nezávisle na sobě oběsili dva malí Ázerbájdžánci. Před devíti dny zase kamarádi při hře omylem oběsili jedenáctiletého alžírského chlapce.

Případy vyvolaly velkou kritiku televizních stanicíc, které přenášely záběry popravy i projevů násilí v Iráku a v Palestině. "Co s tím mají společného děti? Měly by si hrát, malovat nebo číst," říká marocký sociolog Júsuf Sadik, který dodal: "Pro muslimský svět je typické, že je přepolitizovaný, každý diskutuje o politice, o událostech v Palestině a v Iráku a je závislý na Al-Džazíře."

Způsob Saddámovy popravy podle něj vedl k tomu, že lidé v převážně sunnitské severní Africe zapomínají na Saddámovu krutost, a naopak oceňují jeho odvahu v posledních okamžicích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám