Hlavní obsah

Čistky v Číně. Si Ťin-pching vyměnil dva velitele elitní jednotky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína vyměnila dva vedoucí představitele elitní jednotky, která má na starosti správu jaderného arzenálu. Stalo se tak několik měsíců poté, co oba velitelé „zmizeli“. Informuje o tom britská televize BBC, která výměnu označila za další čínskou čistku.

Foto: Florence Lo, Reuters

Čínský prezident Si Ťin-pching

Článek

Vyměněni byli generál Li Jü-čchao, který vedl jednotku raketových sil Lidové osvobozenecké armády (PLA), společně s jeho zástupcem Liou Kuang-pinem.

Čína o víkendu jmenovala jejich náhradníky, kterými se stali bývalý zástupce velitele námořnictva Wang Chou-pin a člen ústředního výboru Komunistické strany Číny Sü Si-šeng.

„Poslední čistka je významná, protože Čína provádí jednu z nejhlubších změn v jaderné strategii za poslední desetiletí,“ uvedl Lyle Morris, odborník na zahraniční politiku a národní bezpečnost v Asia Society Policy Institute.

Čína nahradila zmizelého ministra zahraničí. Povolala jeho předchůdce

Svět

„Si (Ťin-pching) upevnil kontrolu nad PLA bezprecedentním způsobem. Neznamená to ale, že je to jeho poslední krok. Si se totiž stále obává korupce v jeho řadách a dal najevo, že absolutní loajality vůči straně ještě nebylo dosaženo,“ dodal Morris.

Minulý měsíc navíc čínský prezident zdůraznil, že je třeba se zaměřit na „řešení významných problémů, kterým čelí stranické organizace na všech úrovních, a to v takových aspektech, jako je udržení absolutního vedení strany nad armádou“, citovala BBC čínská státní média.

Kde jsou?

Peking se k tomu, kde se generál Li a jeho zástupce nacházejí, nevyjádřil. Podle deníku South China Morning Post je ale vyšetřuje protikorupční oddělení a měli by se nacházet ve vyšetřovací vazbě.

Oba byli v minulosti povýšeni z hodnosti generálporučíka na generála, což v Číně představuje nejvyšší hodnost pro důstojníky v aktivní službě.

Podle Morrise představuje pád generála Li Jü-čchaa a nedávná výměna bývalého ministra zahraničí Čchin Kanga za jednu z největších výzev v oblasti vedení země za posledních několik let.

V roce 2014 proběhla v čínských armádních řadách rozsáhlá čistka, v jejímž důsledku byli bývalí místopředsedové Ústřední vojenské komise Sü Cchaj-chou a Kchuo Po-siung sesazeni a stíháni za korupci.

Kchuo byl vojenským soudem odsouzen k doživotnímu vězení, zatímco Sü zemřel ještě před zahájením procesu.

Čína tlačí na Ujgury, aby špehovali bojovníky za lidská práva. Vyhrožuje jejich rodinám

Svět

Reklama

Související témata:
Komunistická strana Číny

Výběr článků

Načítám