Hlavní obsah

Čínské ministerstvo zahraničí si předvolalo českého velvyslance

– Tokio • Aktualizováno
Novinky, Alex Švamberk

Tajemník čínského ministra zahraničí Čching Kang si předvolal českého vyslance v Číně Vladimíra Tomšíka, aby mu řekl, že předseda Senátu Miloš Vystrčil porušil svou návštěvou Tchaj-wanu suverenitu Číny. Uvedla to v pondělí japonská agentura Kjódó v článku o reakcích na Vystrčilovu cestu.

Foto: Ann Wang, Reuters

Předseda Senátu Miloš Vystrčil přednesl projev na tchajwanské Národní univerzitě Čcheng-čch'

Článek

Podle japonské tiskové agentury Čhcing Kang řekl, že Vystrčil svou cestou „porušil čínskou suverenitu otevřenou podporou nezávislosti Tchaj-wanu a odštěpeneckých sil“.

Nemístné, reaguje Babiš na čínské výhrůžky

Domácí

Čína Tchaj-wan požaduje za svou odštěpeneckou provincii. Tchaj-wan nikdy neusiloval o samostatnost, od konce čínské občanské války se považoval za jediného reprezentanta Číny. Západ ho do sedmdesátých let takto pojímal, což se změnilo až se zlepšením americko-čínských vztahů. Od té doby přibývá zemí, které uznávají politiku jedné Číny, tedy že Tchaj-wan je její součástí.

Čína v posledních letech usiluje o maximální diplomatickou izolaci Tchaj-wanu, takže ubývá zemí, které ho mezinárodně uznávají. Čína zemím, které přestaly uznávat Tchaj-wan slibuje diplomatickou pomoc.

Nevhodné a nediplomatické, slyšel čínský velvyslanec v Černínském paláci

Domácí

Vystrčilovu cestu tvrdě kritizoval čínský ministr zahraničí Wang I, který řekl, že Vystrčil za to zaplatí vysokou cenu. Kvůli tomu si české ministerstvo zahraničí předvolalo čínského velvyslance v ČR.

Wang I zahájil minulý týden svou cestu po Evropě, kde se snažil vylepšit obraz Číny, což se mu nedařilo. V každé zemi, kterou navštívil, se konaly demonstrace na podporu Hongkongu. Do Británie vůbec nejel, i když mezi oběma zeměmi probíhaly velké námluvy mající posílit obchod, Londýn odmítá omezování práv Hongkongu jako porušení smlouvy o jeho předání pod čínskou správu.

Wang I neuspěl ani se snahou popřít, že pandemie covidu vypukla v Číně.

Reklama

Výběr článků

Načítám