Hlavní obsah

Nemístné, reaguje Babiš na čínské výhrůžky

• Aktualizováno
ČTK, kov

Komentář čínského ministra zahraničí, že předseda českého Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zaplatí vysokou cenu za svou oficiální cestu na Tchaj-wan, byl nemístný a nepatřičný. Novinářům to po své pondělní účasti na Bledském strategickém fóru ve Slovinsku řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Záležitost se podle premiéra bude řešit po služební lince, odkázal na pondělní předvolání čínského velvyslance Čang Ťien-mina na ministerstvo zahraničí.

Vystrčil za návštěvu Tchaj-wanu zaplatí vysokou cenu, tvrdí Peking

Svět

Babiš řekl, že o záležitosti mluvil s ministrem zahraničních věcí Tomášem Petříčkem (ČSSD), který ho do Slovinska doprovázel.

„Ten komentář je nemístný a nepatřičný a ministr slíbil, že to bude po úřední lince řešit. Pověří úředníky, aby panu velvyslanci vysvětlili, že jsme suverénní země,“ uvedl Babiš ke schůzce velvyslance s náměstkem Martinem Tlapou, která se uskutečnila v pondělí po poledni.

Nevhodné a nediplomatické, slyšel čínský velvyslanec v Černínském paláci

Domácí

Petříček ve vyjádření zveřejněném na Twitteru uvedl, že ČR nemohla čekat a reakce musela přijít hned. Slova čínského ministra podle něj nebyla rozhodně diplomatická.

„Jsou za hranou a mezi dvěma suverénními státy bychom se měli bavit jinak,” podotkl Petříček. Tlapa podle něj velvyslance vyzval, aby se ČR a Čína zaměřily na věcnou diskusi a praktickou spolupráci. „Emoce by měly jít stranou,” řekl.

Zeman k výhrůžkám zatím mlčí

Prezident Miloš Zeman, který jinak patří ke kritikům Vystrčilovy cesty, celou situaci zatím nekomentoval. Podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka by se k tématu mohl vyjádřit v nedělním televizním rozhovoru.

Pro Radiožurnál Ovčáček uvedl, že situaci na Hradě velice pečlivě sledují. „Zaznamenali jsme, že pan ministr Petříček si předvolá čínského velvyslance. Ukazuje se ale, že cesta Tchaj-wan vyvolává kontroverze a zhoršuje zahraničně politické postavení České republiky,“ řekl prezidentův mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám