Hlavní obsah

Čínské město pustošilo tornádo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tornádo pustošilo v úterý město Šang-č' v nejvýchodnější čínské provincii Chej-lung-ťiang. Prošlo městem a získalo svou typickou podobu nálevky. Za sebou zanechalo spoušť.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tornádo v Číně zabilo jednoho člověka a 16 jich zraniloVideo: Reuters

 
Článek

Místní média informovala, že během řádění přírodního živlu zahynul jeden člověk, dalších 16 bylo zraněno. Byla poškozena řada budov a komunikací.

Tornádo je silně rotující vír. Vyskytuje se pod spodní základnou konvektivních bouří, během své existence se alespoň jednou dotkne zemského povrchu a je dostatečně silné, aby na něm mohlo způsobit hmotné škody. Většina tornád má rychlost větru pod 180 km/h a šířku pod 100 m, přičemž délka trasy činí maximálně několik kilometrů. Nejsilnější tornáda však mohou dosahovat rychlostí větru kolem 480 km/h, šířky přes tři kilometry a putovat déle než 100 km.

Žena z Wu-chanu onemocněla mnohem dřív, než Čína oznámila koronavirus. Bydlela nedaleko laboratoře

Koronavirus

Nejvíce tornád se vyskytuje v Severní Americe, velmi častou oblastí výskytu je americký středozápad a jih, tzv. tornádová alej, resp. tornádový pás, která se rozkládá v povodí řeky Mississippi mezi Skalistými horami a Appalačským pohořím – státy Texas, Kansas, Oklahoma a Nebraska.

Dalšími oblastmi výskytu jsou Evropa (především severozápadní), Bangladéš a východní Indie, jižní Afrika, západní a jihovýchodní Austrálie, Nový Zéland a jihovýchodní Jižní Amerika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám