Hlavní obsah

Hroutící se obr Evergrande není sám. Půjčky nesplácejí i další čínští developeři

Hongkong

Problémy čínského realitního trhu bobtnají. Největší tamní developer Evergrande nevyplatil v září výnosy ze svých dluhopisů a čeká se, že nevyplatí ani další. Ovšem nevyplatily je svým věřitelům ani další čínské realitní firmy Modern Land a Fantasia Holdings Group, uvedl v pondělí list The Guardian.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Sídlo China Evergrande v Hongkongu

Článek

Evergrande nevyplatil v září svým věřitelům výnosy z čínských i dolarových dluhopisů ve výši 131 milionů dolarů. [celá zpráva]

Předpokládá se, že společnost nevyplatí ani výnosy ze zahraničních dluhopisů, které jsou splatné do pondělní newyorské půlnoci, protože upřednostní čínské věřitele a dokončení 1,6 milionu rozestavěných bytů. Věřitelé už v pátek uvedli, že firma „nevede rozumný dialog“.

Problémy však nemá jen tento jediný čínský developer, s jehož akciemi už není od 4. října možné obchodovat.

V Hongkongu zastavili obchodování s akciemi zadluženého developera Evergrande

Svět

Minulý týden nesplatil 206 milionů dolarů z úvěru developer Fantasia Holding Group. V tomto případě nejde o výnosy z dluhopisů, nýbrž o zbytek půlmiliardového úvěru, u kterého se nedá uplatnit odklad. Šanghajská burza pozastavila obchodování s dluhopisy této společnosti, které začaly rychle ztrácet na hodnotě. Ze stejného důvodu se minulý měsíc přestalo obchodovat s dluhopisy od firmy Evergrande.

Připravte se, bude to rána. Peking varuje před nepokoji kvůli krachu obřího developera

Ekonomika

Neplatí ani další developeři

Čínská firma Modern Lands, která je kótovaná na hongkongské burze, požádala v pondělí o tříměsíční odklad výplaty výnosů z 25. října na 25. ledna. Týkají se dluhopisů o objemu 250 milionů dolarů. Má to zabránit poklesu likvidity a případnému krachu a umožnit předčasné splacení úvěru ve výši 87,5 milionu dolarů. Akcie této společnosti ztratily na burze za posledního půl roku polovinu své hodnoty.

Pozastavení obchodů a tlak regulátorů, aby se zvýšil kapitál developerů, ukazuje na snahu Číny bránit růstu realitní bubliny. V srpnu loňského roku Čínská národní banka začala uplatňovat novou politiku tří červených linií, která omezuje zadlužení developerů a omezuje jejich možnosti si dále půjčovat, jsou-li předlužení. To vedlo u mnohých z nich k výprodeji nemovitostí.

Obavy vzbuzuje případný pád firmy Evergrande s hodnotou 300 miliard dolarů, protože by to postihlo mnoho lidí, kteří do ní vložili peníze na byty, jež měla postavit. Mohlo by to tvrdě dopadnout na její četné dodavatele.

Připravte se, bude to rána. Peking varuje před nepokoji kvůli krachu obřího developera

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám