Hlavní obsah

Číňané vyvíjeli vakcíny proti covidu ještě předtím, než se objevil, míní komise v USA

Číňané zřejmě začali vyvíjet vakcínu proti covidu už v listopadu 2019, tedy několik týdnů předtím, než informovali o prvních známých případech a vyhlásili epidemii, která přerostla v pandemii. Vyplývá to ze závěrů americké senátní komise. Ta došla k tomu, že nemoc nejspíš unikla z laboratoře v čínském Wu-chanu, odkud se nákaza rozšířila do zbytku světa.

Letecké záběry Wuchanského institutu virologie

Článek

„Čínští badatelé ve Wuchanském institutu virologie (WIV) zřejmě začali pracovat na vývoji nejméně dvou vakcín proti covidu už v listopadu roku 2019, což znamená, že virus SARS-CoV-2 byl v laboratořích WIV dřív, než byla vyhlášena epidemie (nové nemoci),“ cituje britský deník The Telegraph z 300stránkového dokumentu americké senátní komise.

Ta navíc došla k závěru, že celá pandemie byla nejspíš důsledkem incidentu, k němuž došlo během čínského výzkumu. „Není vyloučeno, že nové informace v budoucnu tyto závěry vyvrátí, prozatím ale není důvod předpokládat, že by byla hypotéza o přirozeném zoonotickém původu viru přesná,“ usuzují Američané.

K laboratornímu úniku podle senátní komise nejspíš došlo nedopatřením, při nedodržení nebo nesprávném dodržování zásad biologické ochrany při vývoji nových vakcín a výzkumu s tím spojeném.

Šíření covidu už nebude trestným činem, schválila vláda

Domácí

Epidemie nemoci způsobené novým koronavirem propukla v čínském Wu-chanu v prosinci roku 2019. O tom, že mohl být původcem infekce místní virologický institut se spekulovalo od začátku. Číňané a část světové vědecké obce to ale označovala za konspirační teorii s tím, že stopy vedou na místní trh se zvířecím masem včetně podezřelých netopýrů.

Selhání člověka či zařízení; nebo prchlo zvíře

Citovaná zpráva americké senátní komise ale konstatuje, že se nepodařilo prokázat nic, co by ukazovalo na přenos nákazy na člověka z přírodního rezervoáru ve zvířecí říši. Specifický druh netopýrů se vyskytuje v jeskynních na 1500 kilometrů daleko od Wuchanu a první zprávy o podivné nemoci a žádosti o pomoc se začaly objevovat kolem kampusu wuchanského virologického institutu.

„Stručně řečeno: za únikem virulentního patogenu z laboratoře mohly stát lidské chyby, mechanické selhání, pokousání zvířaty, útěky zvířat, neadekvátní výcvik personálu a tlak na výsledky,“ konstatuje dále zpráva.

To, že nový koronavirus nejspíš unikl z laboratoře prohlásil letos v březnu také ředitel americké FBI Christopher Wray. CIA se závěry podle amerických médií stále váhá.

Vybijme všechny kočky, zvažovala britská vláda na začátku pandemie

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám