Hlavní obsah

Šíření covidu už nebude trestným činem, schválila vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kabinet premiéra Petra Fialy rozhodl o vyřazení covidu-19 ze seznamu nemocí, jejichž šíření je trestným činem. Během dubna by se také měla podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) zrušit povinná izolace pro nakažené. Uvedla to ve středu Česká televize.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Článek

„Vláda vyřadila covid-19 ze seznamu nemocí, jejichž šíření je trestným činem. V polovině dubna stát podle ministra Válka zruší povinnou izolaci pro pacienty, kteří covidem onemocní,“ uvedla ČT.

Ministerstvo zdravotnictví také chce, aby se léčení covidu-19 vrátilo do rukou lékařů. O tom, zda nakaženého člověka pošlou do izolace, mají rozhodovat podle míry rizika, konkrétně podle zdravotního stavu pacienta, jeho okolí nebo vykonávané práce.

Šíření nakažlivé lidské nemoci je trestným činem, za který trestní zákoník v základní sazbě ukládá šest měsíců až tři roky vězení. Na vládním seznamu nadále zůstanou například cholera, mor, AIDS, pohlavní nemoci, salmonelózy, SARS, záškrt nebo tuberkulóza.

Novela zákoníku práce

Vedle toho by měl ve středu kabinet řešit i novelu zákoníku práce, podle které by takzvaní „dohodáři“ mohli mít nárok na dovolenou.

Lidé, kteří pracují z domova, by mohli od zaměstnavatele dostávat paušál na náhradu nákladů. Rodiče s dětmi do devíti let by pak měli mít nárok na kratší úvazky či práci na dálku.

V Česku přibylo obyvatel na 10,53 milionu. Délka života se po covidu opět prodloužila

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám