Hlavní obsah

Vybijme všechny kočky, zvažovala britská vláda na začátku pandemie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská vláda zvažovala na jaře roku 2020, tedy na začátku pandemie koronaviru, že požádá obyvatele, aby nechali utratit své kočky. Informoval o tom list The Guardian s odkazem na vyjádření bývalého náměstka ministra zdravotnictví Jamese Bethella. V tu chvíli podle něj nebylo jasné, zda mohou kočky koronavirus přenášet.

Foto: Envanto

Ilustrační foto

Článek

„Neměli bychom zapomínat na to, jak málo jsme této nemoci rozuměli. Byl okamžik, kdy jsme neměli jasno v tom, zda domácí zvířata mohou tuto nemoc přenášet,“ řekl podle listu Bethell. „Ve skutečnosti se v jednu chvíli objevila myšlenka, že bychom mohli požádat veřejnost, aby vyhubila všechny kočky v Británii. Dovedete si představit, co by se stalo, kdybychom to udělali?“ dodal.

V červenci 2020, v době vrcholící covidové krize, byli majitelé koček varováni, aby své mazlíčky nelíbali, poté co se siamská kočka stala prvním známým zvířetem v Británii, které tuto nemoc chytilo.

Margaret Hosieová, profesorka srovnávací virologie na Glasgowské univerzitě, tehdy doporučila majitelům koček, aby „dodržovali velmi pečlivou hygienu“.

Bethell své prohlášení učinil v době, kdy jeho někdejší šéf a bývalý ministr zdravotnictví Matt Hancock čelí řadě obvinění poté, co z aplikace WhatsApp uniklo přes 100 000 zpráv.

Uniklé konverzace umožňují nahlédnout do způsobu, jakým britská vláda fungovala na začátku pandemie. Naznačují například, že Hancock odmítl radu hlavního poradce vlády pro boj s koronavirem Chrise Whittyho, aby na onemocnění otestoval všechny, kteří přicházejí do pečovatelských domů. Hancock toto tvrzení důrazně popřel.

Přísná opatření

Už dříve z těchto zpráv vyplynulo, že například žáci ve školách byli nuceni nosit roušky, i když se ukázalo, že je to neúčinné. Premiéru Borisu Johnsonovi ale řekli, že prý nemá smysl se kvůli tomu hádat s tehdejší skotskou premiérkou Nikolou Sturgeonovou. Vyplynulo z nich také, že učitelé si stěžovali na nedostatek ochranných pomůcek, aby měli výmluvu pro, že nechtějí chodit do práce.

Británie měla jedny z nejpřísnějších opatření v Evropě. V době nejpřísnějšího covidu tam bylo zakázáno například stýkat se s dalšími lidmi i ve svém vlastním domě.

S omezeními za covidu jsme to přehnali, přiznal německý ministr

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám