Hlavní obsah

Čína zvyšuje tlak na Tchaj-wan, vadí jí návštěva prezidentky v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína začala kontrolovat plavidla v Tchajwanském průlivu v reakci na návštěvu tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen v USA. Zavítala také do Guatemaly a Belize, což jsou dvě země uznávající Tchaj-wan jako reprezentanta Číny.

Loď čínské pobřežní stráže hlídkuje v Tchajwanském průlivu (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

Tchajwanský ministr obrany Čchi Kchuo-čcheng řekl, že v případě aktivit v Tchajwanském průlivu sice nejde o cvičení, ale že kontroly proplouvajících lidí jsou snahou nastolit novou normalitu v širokém pásu vod omývajících čínské pobřeží.

Čínská pobřežní stráž, která také spadá pod ústřední vojenskou komisi, tvrdí, že má právo zastavovat a kontrolovat lodě v oblasti podle kontroverzního čínského zákona z roku 2021, což dosud nedělala. Tchajwanské ministerstvo obrany instruovalo posádky tchajwanských lodí včetně nákladních plavidel a trajektů, aby s Číňany nespolupracovaly.

Foto: Maritime Safety Administration O, Reuters

Loď čínské pobřežní stráže hlídkuje v Tchajwanském průlivu, kde provádí Čína kontroly dalších plavidel

Během návštěvy a po ní se u Tchaj-wanu pohybovalo několik lodí. Poprvé do Pacifiku zamířila nejmodernější čínská letadlová loď Shandong (Šantung) za doprovodu fregaty a rychlé bojové podpůrné lodě. Proplula ve vzdálenosti asi 370 km od Tchaj-wanu, uvedl ve čtvrtek tchajwanský ministr obrany Čchi Kchuo-čcheng. Japonsko potvrdilo, že flotila minula Okinawu ve vzdálenosti 300 km. Upozornilo, že už v úterý asi 100 km od Tchaj-wanu minul japonský ostrůvek Jonaguni čínský raketový torpédoborec.

Čchi Kchuo-čcheng dodal, že se u Tchaj-wanu pohybovala ještě jedna válečná loď s protiponorkovým vrtulníkem.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Tchajwanská Mirage 2000-5

Číňané také podle serveru Nikkei vyslali k Tchaj-wanu několik letadel.

Návštěva prezidentky v USA

Peking pobouřilo, že se prezidentka Cchaj Jing-wen ve středu po návštěvě New Yorku setkala v Los Angeles s předsedou sněmovny Kevinem McCarthym, což je po prezidentovi druhý nejmocnější muž v USA. Cchaj označila vztahy s USA za „silné a jedinečné partnerství“.

Foto: David Swanson, Reuters

Tchaj-wanská prezidentka Cchaj Jing-wen s předsedou americké Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym

McCarthy klade důraz na vyzbrojení Tchaj-wanu

Čína je tentokrát pobouřena méně než v loni v létě, kdy Tchaj-wan navštívila McCarthyho předchůdkyně Nancy Pelosiová, návštěva zahraničních politiků na ostrově jí vadí více, jenomže se na druhou stranu ukazuje, že nejen demokraté, ale i republikáni posilují vztahy s Tchaj-wanem.

„Musíme pokračovat v prodeji zbraní Tchaj-wanu a ujistit se, že dorazily na Tchaj-wan v přesném termínu,“ řekl McCarthy doprovázený nadstranickou americkou delegací. „Musíme posílit naši hospodářskou spolupráci, zejména v obchodě a technologiích,“ dodal.

Čína setkání odsoudila s tím, že degraduje úroveň americko-čínských vztahů, a oba politiky obvinila ze separatistických cílů. Mluvčí čínského ministerstva obrany uvedl, že se „USA musejí přestat otevřeně vměšovat do vnitřních čínských záležitostí“.

Peking sází na Kuomintang, nadbíhá mu

Čína si klade na Tchaj-wan nároky, a ten taky nikdy nevyhlásil samostatnost, i když de facto jedná samostatně, de iure je však Čína jednotná. Ani Tchaj-wan však v této otázce není zajedno. Zatímco Demokratická pokroková strana je pro co největší nezávislost, Kuomintang je pro těsnější spolupráci s ČLR. Předchůdce Cchaj v úřadu Ma Jing-ťiou je aktuálně na návštěvě pevninské Číny. Nejde jen o soukromou návštěvu. V Číně totiž nenavštívil jen hroby svých předků, ale uskutečnil i cestu po pěti čínských městech a je první hlavou - byť bývalou - Tchaj-wanu, která od roku 1949 navštívila pevninskou Čínu.

V Nankingu Ma řekl: „Lidé na obou stranách Tchajwanského průlivu jsou Číňané.“ Etnicky má pravdu, ale podle průzkumů se 60 procent obyvatel ostrova považuje na Tchajwance. Přesto má Kuomintang šanci vyhrát volby, protože Ma tvrdí, že jen jeho strana může zabránit válce, kterou považuje za pravděpodobnou většina Tchajwanců. Kumonintang je po léta vstřícnější k Pekingu. Jeho vítězství se dá čekat i proto, že listopadové komunální volby vyhrál a poprvé od roku 2014 zvítězil i v hlavním městě. Cchaj po porážce odstoupila z pozice předsedkyně strany.

Čína po návštěvě prezidentky Tchaj-wanu v USA k ostrovu poslala letadlovou loď

Svět

Šéf americké Sněmovny reprezentantů se setkal s tchajwanskou prezidentkou

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám