Hlavní obsah

Šéf americké Sněmovny reprezentantů se setkal s tchajwanskou prezidentkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda americké Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy se v Kalifornii setkal s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. „Naše demokracie čelí nebývalým výzvám. Abychom zachovali mír, musíme být silní. A společně jsme silnější,“ prohlásila Cchaj po schůzce.

Foto: David Swanson, Reuters

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen a šéf americké Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy

Článek

Jak uvedla agentura Reuters, McCarthy se stal nejvyšším americkým představitelem, který se od roku 1979 setkal na americké půdě s tchajwanským vůdcem. Čína již dříve pohrozila blíže neupřesněnými odvetnými opatřeními.

Šéf Sněmovny reprezentantů po setkání uvedl, že je poctěn tím, že se mohl s prezidentkou potkat. Vztahy USA s Tchaj-wanem jsou podle něj silnější, než tomu kdy za jeho života bylo. Podle tchajwanské prezidentky podpora, která se jim dostává, ukazuje, že ostrov není izolovaný. „Nejsme izolovaní, nejsme sami,“ řekla podle AFP prezidentka. Jak Cchaj dodala, Tchaj-wan je vděčný, že má Spojené státy po svém boku. Poděkovala rovněž přátelům ostrova v americkém Kongresu, kteří při nich stojí.

Republikán McCarthy, který je třetím nejvýše postaveným politikem USA, uvítal prezidentku Cchaj dnes ráno místního času v knihovně Ronalda Reagana poblíž Los Angeles. Tchajwanská prezidentka se ve Spojených státech zastavila cestou zpět z návštěvy Guatemaly a Belize, které patří ke státům, jež udržují s Tchaj-wanem oficiální diplomatické vztahy.

Čína považuje Tchaj-wan za svou provincii a vyzývá ostatní země světa, aby nejednaly s tchajwanskými představiteli, a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova. Loni v srpnu navštívila Tchaj-wan tehdejší předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, na což Čína reagovala rozsáhlými vojenskými manévry. No ostrově byla na konci března také šéfka české Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová s rozsáhlou delegací.

Jsme s vámi. Pekarová na Tchaj-wanu připomněla heslo ze srpna 1968

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám