Hlavní obsah

Čína vyslala do KLDR tým zahrnující zdravotnické experty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Soul/Pchjongjang

Čína vyslala do Severní Koreje tým zahrnující zdravotnické odborníky, který má radit severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na tři informované zdroje. Cesta čínských lékařů a úředníků přichází v době, kdy se objevují spekulace o zdraví severokorejského vůdce, a agentura Reuters nebyla schopná okamžitě určit, zda má cesta něco společného se zdravotním stavem Kima.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Delegace vedená vysokým členem oddělení pro mezinárodní vztahy čínské komunistické strany podle zdrojů odjela z Pekingu do Severní Koreje ve čtvrtek, řekly Reuters dva zdroje.

Oddělení pro mezinárodní vztahy je hlavním úřadem zabývajícím se v Číně vztahy se sousední Severní Koreou. Zdroje chtěly zůstat v anonymitě kvůli citlivosti záležitosti. V oddělení pro mezinárodní vtahy nebyl k zastižení nikdo, kdo by se ke zprávě vyjádřil, a čínské ministerstvo zahraničí na žádost o komentář neodpovědělo, uvedl Reuters.

Webový portál sídlící v Soulu Daily NK, který získává informace od severokorejských přeběhlíků, na počátku tohoto týdne napsal, že Kim se zotavuje z kardiovaskulárního zákroku, který prodělal 12. dubna. Odvolával se na nejmenovaný zdroj z KLDR.

Kim Čong-un je prý po operaci ve vážném stavu

Svět

Jihokorejští úředníci a úředníci z čínského oddělení pro mezinárodní vztahy ale zpochybnili následné zprávy naznačující, že Kim je po operaci ve vážném stavu.

Jihokorejský zdroj v pátek řekl agentuře Reuters, že podle jejich zpravodajských složek Kim žije a pravděpodobně se brzy objeví. Úředník napojený na americké zpravodajské služby sdělil, že o Kimovi je známé, že má zdravotní problémy, není však důvod k tomu věřit, že je vážně nemocný nebo není schopný se znovu objevit na veřejnosti.

Cesta vlaku ale může souviset i s případnou epidemií covid-19 v KLDR. Opakovaně se objevily spekulace, že KLDR nemohla pandemii uniknout, i když už v lednu uzavřela hraniční přechody s Čínou, kde v té doby byla epidemie na vrcholu. Hranice s Čínou není až tak dobře střežená a dá se přejít, čehož využívají převaděči i pašeráci. Zazněla i varování, že by severokorejský zdravotnický systém nedokázal příliv pacientů zvládnout. Kim se údajně setkal s dvěma vysoce postavenými členy vládnoucí Korejské strany práce, u nichž se nákaza projevila.

Pchjongjang mlčí

Severní Korea se ke spekulacím o Kimově zdraví stále nevyjadřuje, uvedla v sobotu jihokorejská agentura Jonhap, i když se Kim na veřejnosti neobjevil od 11. dubna. KLDR místo toho zdůrazňuje význam sobotního 88. výročí založení Korejské lidové armády.

Osud Kim Čong-una není jasný, v KLDR propukla nákupní horečka

Svět

Mlčení Severní Koreje ovšem není nijak překvapivé, Pchjongjang se nikdy nevyjadřoval ke spekulacím o zdraví svých vůdců. Maximálně na to reagoval nepřímo zveřejněním nových fotografií nebo zprávou o jejich aktuálních aktivitách. Sdělení, že Kim napsal dopis syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi, však pochybnosti nevyvrátilo.

Kim poslal blahopřání Asadovi, zatímco svět spekuluje o jeho zdravotním stavu

Svět

Ani agentuře Reuters se nepodařilo nezávisle potvrdit detaily o Kimově místě pobytu nebo stavu. Severní Korea je jednou z nejvíce izolovaných a uzavřených zemí světa. Zdraví jejích vůdců je považováno za záležitost státní bezpečnosti.

Severokorejská státní média naposledy informovala o Kimově činnosti 11. dubna. Neukázal se však při oslavách narozenin jeho dědečka a zakladatele KLDR Kim Ir-sena 15. dubna, což je v zemi důležité výročí. Nebyl přítomen ani testu protilodních střel s plochou dráhou letu odpálených o den dříve, i když předtím osobně na raketové testy dohlížel.

Kim Čong-un chyběl na velkých oslavách, spekuluje se o jeho zdraví

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám