Hlavní obsah

Čína sestavuje černou listinu zastánců Tchaj-wanu, které chce potrestat

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína potvrdila, že sestavuje globální seznam zastánců nezávislosti Tchaj-wanu, které má v plánu „potrestat“.

Foto: ZUMA/Ceng Shou Yi , ČTK

Tchajwanská vlajk. Ilustrační foto

Článek

„Seznam je namířen proti velmi malému množství tvrdošíjných aktivistů za nezávislost Tchaj-wanu a těm, kdo je financují. Nemíří proti většině tchajwanských krajanů,“ oznámila v neděli Ču Feng-lien, mluvčí Čínského úřadu pro záležitosti Tchaj-wanu, který má na starosti politiku pevniny vůči ostrovu.

Podrobnosti o konkrétních jménech ani o postizích neupřesnila.

Terčem čínských úřadů jsou „ti, kteří vydávají arogantní prohlášení a provádějí podlé akce ve snaze prosadit nezávislost (ostrova), a také lidé, kteří organizují, plánují a uskutečňují aktivity namířené k odtržení (od Číny),“ dodala podle agentury Bloomberg.

Americký kontradmirál navštívil Tchaj-wan

Svět

Jako první o záměru Pekingu informoval před dvěma týdny hongkongský pročínský list Tcha Kchun Pchao. Tchajwanská Rada pro kontinentální záležitosti to označila za „extrémní“.

Čína velmi ostře kritizovala Českou republiku za letošní cestu na Tchaj-wan, kterou uskutečnil předseda Senátu Miloš Vystrčil. Druhému nejvyššímu českému ústavnímu činiteli dokonce vzkázala, že za návštěvu bude platit.

Reklama

Výběr článků

Načítám