Hlavní obsah

Čína prohloubí partnerství s Ruskem, řekl šéf čínské diplomacie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Čína je připravena prohloubit strategické partnerství s Ruskem, uvedl ve středu v Moskvě vysoce postavený představitel čínské diplomacie Wang I, který se setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle Putina dosahují obě země nové úrovně spolupráce a letos by mohly dosáhnout i nové úrovně obchodu.

Foto: Profimedia.cz

Čínský šéfdiplomat Wang I (vlevo) s ruským prezidentem Vladimirem Putinem při středečním setkání v Moskvě

Článek

Podle Putina se rusko-čínské vztahy vyvíjejí velmi dobře. K mezinárodní situaci ruský prezident před jednáním s Wangem řekl, že je „složitá“, uvedla agentura Reuters. Právě i o situaci ve světě spolu mají oba muži ve středu jednat. Putin rovněž dodal, že se těší na návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskvě.

Wang I, bývalý ministr zahraničí, který na konci loňského roku převzal nejvyšší zahraničněpolitickou funkci v čínské komunistické straně, hovořil o prohloubení strategického partnerství s Ruskem. Zmínil rovněž, že by jiné země neměly tlačit na vztahy mezi Moskvou a Pekingem.

„Jsme připraveni společně s ruskou stranou ukázat politické odhodlání, prohloubit vzájemnou politickou důvěru a rozšířit strategickou spolupráci, abychom sehráli ještě větší konstruktivní roli při zajišťování zájmů našich zemí a při prosazování rozvoje celého světa,“ citovala čínského představitele ruská agentura TASS.

Již dopoledne jednal čínský diplomat s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Tehdy uvedl, že se těší na uzavření nových dohod během své návštěvy Moskvy.

Čínsko-ruské vztahy jsou pevné jako skála, řekl čínský šéfdiplomat v Moskvě

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám