Hlavní obsah

Tajné dodávky zbraní z Číny do Ruska? Na frontě se neobjevily, to bychom řekli, uvedl Danilov

Během návštěvy čínského ministra zahraničí v Moskvě zesílily spekulace o možných tajných dodávkách čínských zbraní do Ruska. Tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (SNBO) Oleksij Danilov v rozhovoru pro televizi TCN řekl, že se na frontě čínské zbraně neobjevily. Plán Ruska je podle něj destabilizovat Ukrajinu zevnitř.

Foto: Profimedia.cz

Oleksij Danilov

Článek

„Rusko chápe, že nás nemůže porazit vojensky, má nyní plán vnitřní destabilizace. To je pro ně priorita,“ řekl Danilov podle Ukrajinské pravdy.

„Do dnešního dne nevidíme na frontě žádná znamení přítomnosti zbraní vyrobených v Číně,“ řekl Danilov. Zdůraznil, že se v tomto ohledu nic nezatajuje.

„Pamatujete si, že když se objevily íránské útočné drony, okamžitě jsme se k tomu vyjádřili. Navíc jsme je rozebrali kousek po kousku a dokonce se oficiálně obrátili na země, jejichž součástky v nich byly použité, zeptali se jich, proč tomu tak je, a řekli, že je s tím nutné skončit,“ dodal.

Danilov ani nepředpokládá, že by se čínské zbraně na frontě objevily: „Vzhledem ke globálním postojům Číny nevidíme nyní důvod, proč by měla dodávat zbraně Ruské federaci.“

Čína opakovaně popírá, že by Rusku dodávala zbraně.

Rusku docházejí některé zbraně a munice

Téma dodávek čínských zbraní na Ukrajinu se objevuje opakovaně, protože Rusku chybějí nebo docházejí některé zbraně jako drony či komponenty pro jejich výrobu. Čínské drony JDI využívají obě strany, ovšem ty jsou obvykle nakupovány přes třetí strany.

Danilov přiznal, že nyní Rusko „žádá o pomoc všechny země, protože mu chybějí zbraně“. V poslední době také v ruských zbraní přibývá čínských součástek, uvedl v pátek vysoký představitel kyjevského režimu.

Ke spekulacím o dodávkách čínských zbraní Ukrajině přispěla tajná zpráva Pentagonu, která unikla. Stojí v ní, že Čína schválila dodávky smrtících zbraní na Ukrajinu, ale přeje si, aby to zůstalo v tajnosti. NATO ani USA však dosud nemají žádné důkazy, že by Rusko dostávalo zbraně z Číny, uvedl list The Guardian.

Vojenská spolupráce Ruska a Číny se prohlubuje

Při návštěvě čínského ministra obrany Li Šang-fua v Moskvě zazněla slova o prohlubování spolupráci, ovšem nic konkrétního. Li uvedl, že si ke své první zahraniční cestě vybral právě Rusko, kvůli „zvláštní povaze a strategickému významu našich bilaterálních vztahů“.

Ruský prezident Vladimir Putin zmínil jen aktivní spolupráci ministerstev obrany obou zemí, pravidelnou výměnu užitečných informací, vojensko-technickou kooperaci a společné manévry. To je však něco, co funguje přes dvacet let.

Putin se setkal s čínským ministrem obrany

Evropa

Manévry a jednání mají přesvědčit Čínu o významu Ruska, zbraně Peking dál odmítá dodat

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám