Hlavní obsah

Chlapec přežil pád letadla jako jediný, o smrti celé své rodiny ještě neví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag
Aktualizováno

Devítiletý hoch, který se podle zástupce nizozemského ministerstva zahraničí jmenuje Ruben van Assouw, přišel při středeční letecké tragédii v libyjském Tripolisu o celou rodinu. Podle personálu nemocnice v Tripolisu, v níž nyní chlapec pobývá, příliš nekomunikuje. Že nejsou jeho nejbližší příbuzní naživu, mu lékaři ještě neřekli.

Článek

"Daří se mu dosti dobře, není v kritickém stavu," řekl agentuře AFP mluvčí nizozemského ministerstva Christoph Prommersberger. Podle jednoho ze zástupců ministerstva Eda Kronenburga se jmenuje Ruben van Assouw a pochází z Tilburgu na jihu země. Lékaři hochovi ze šetrnosti ještě neoznámili, že je nikdo další z jeho nejbižší rodiny nepřežil.

Podle Brabants Dagblad, který citoval chlapcova dědečka, se Ruben vracel ze safari v Jižní Africe spolu s jedenáctiletým bratrem Enzem, matkou Trudy (41) a otcem Patrickem (40). Rodinný výlet se pořádal k "měděné svatbě" rodičů. "Měděná svatba" se v Nizozemsku slaví po dvanácti a půl letech manželství.

"Nechápeme to. Je to, jako bychom byli ve filmu," řekla listu chlapcova babička An van den Sandeová.

V troskách letadla zahynulo 103 lidí, mezi nimi 70 Nizozemců. Letadlo havarovalo krátce před přistáním v Tripolisu. [celá zpráva]

Foto: Michael Kooren, Reuters

Příbuzní obětí letecké havárie se sešli v Hoofddorpu.

Chlapcova teta a strýc, kteří ve čtvrtek ráno přiletěli nizozemským vládním letadlem do Tripolisu, byli přepraveni do nemocnice, "aby Ruben viděl u postele známé tváře", řekl Prommersberger. "Usmál se na ně," řekl další mluvčí ministerstva Francesco Mascini. Dodal, že strýc a teta potvrdili, že jde skutečně o jejich synovce.

Prommersberger řekl, že Ruben bude převezen do Nizozemska, jakmile to jeho zdravotní stav dovolí. Lékař, který dohlížel na chlapcovo několikeré operování, v libyjské televizi řekl, že pacient utrpěl jednoduché, ale i dvojité zlomeniny.

"Probudil se a jeho stav je stabilní. Ale na snahu ošetřujícího personálu o kontakt moc nereaguje," dodal.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Nizozemský premiér Jan Peter Balkenende vyjádřil na tiskové konferenci soustrast s oběťmi tragédie.

Nizozemská federace turistiky oznámila, že ve čtvrtek vyslala do Tripolisu tým, ve kterém jsou i psycholog a zdravotní sestra z oddělení intenzivní péče a který bude při léčení a repatriaci pacienta pomáhat.

Letadlo libyjských aerolinek Afrikíja se roztříštilo o zemi několik stovek metrů před začátkem ranveje tripoliského letiště. Z letadla zbyla vcelku pouze část ocasního křídla s logem letecké společnosti.

Svědci citovaní britským zpravodajským serverem BBC uvedli, že letadlo se začalo rozpadat, když se přiblížilo k zemi. Nejmenovaný bezpečnostní pracovník agentuře AFP sdělil, že při přistání explodovalo.

Vyšetřovatelé nyní prohledávají trosky letadla. Na místo dorazil také vyšetřovací tým společnosti Airbus, která letadlo vyrobila. Na vyšetřování se podílí i speciální tým nizozemských vyšetřovatelů, tým amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) a experti francouzského úřadu pro vyšetřování leteckých nehod (BEA).

Takzvané černé skřínky letounu byly předány expertům, kteří se s jejich pomocí pokusí z elektronických záznamů objasnit příčinu nehody. Podle odborníků je vyloučena možnost, že by nehodu zavinilo špatné počasí, nebo popílek ze sopečného mraku. Letadlo typu A330-200 bylo vyrobeno teprve před několika měsíci a podle technických kontrol bylo ve výborném stavu. Libyjské úřady také zatím vyloučily možný teroristický útok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám