Hlavní obsah

Český voják dostal medaili za záchranu Američana, kterému výbuch utrhl nohy

Novinky, rei

Bronzovou hvězdou za záchranu života amerického kolegy ocenila armáda Spojených států příslušníka 102. průzkumného praporu z Prostějova, rotného Michala Novotného. Informovalo o tom tiskové oddělení americké armády.

Foto: Armáda ČR

Rotný Michal Novotný

Článek

Novotný se svojí jednotkou působí v provincii Lógar. Americký generál Martin E. Dempsey ho v pátek dekoroval společně s osmi americkými vojáky na základně Shank. Američané českého bojového medika ocenili za záchranu těžce zraněného vojáka při akci z 19. listopadu loňského roku.

Stoupl na desetikilovou nálož

Amerického příslušníka zranila výbušnina, když byl na výjezdu se skupinou likvidující nastražené nálože. Šlápl na zařízení obsahující deset kilo podomácku vyrobené výbušniny. Novotný mu podle vyjádření americké armády přispěchal na pomoc, aniž by byl zajišťován a měl jistotu, že v místě nejsou další nálože. Američanovi včasným zásahem zachránil život.

„Seděl jsem ve vozidle a ucítil jsem výbuch ve vzdálenosti asi 30 metrů od nás. Viděl jsem díru, planinu a člověka v cárech maskáčů v příkopu necelých sedm metrů od místa výbuchu. Doběhl jsem k němu, vytáhl jsem ho na silnici, protože jsem ho nechtěl ošetřovat v nebezpečném prostoru. Tlakem výbuchu přišel voják o veškerou svoji balistickou ochranu, měl amputované obě dolní končetiny, částečně pravou ruku, roztržený svěrač, zlomenou pánev, ale byl při vědomí a komunikoval,“ popsal dříve Novotný s tím, že mu pomáhali jeho tři čeští spolubojovníci.

Novotný zajistil neodkladnou péči, škrtidly se snažil zastavit masivní krvácení a podal zraněnému léky proti bolesti. Pacienta pak s kolegy zabalil a připravil k převozu. Za čtrnáct minut od výbuchu v místě přistál záchranářský vrtulník. V nemocnici v Bagramu pak Američanovi amputovali ruku a následující den ho transportovali do Německa. Nyní je už ve vlasti, kde pokračuje jeho rehabilitace.

Prošel prestižními kurzy v USA

Rotný Michal Novotný nastoupil k 102. průzkumnému praporu v Prostějově v roce 2005. Absolvoval množství odborných kurzů a je držitelem několika certifikátů vydávaných v USA. Jak uvádí web české armády, při studiu absolvoval odborné stáže v civilních traumacentrech, vojenských nemocnicích a u hasičské záchranné služby. Prováděl prvotní ošetření pacientů, asistoval při operaci mozku, porodu dítěte a dvě děti sám odrodil.

V Afghánistánu je Novotný podruhé. V roce 2008 mimo jiné zasahoval u tragické exploze pod vozidlem s českými příslušníky. Při výbuchu tehdy jeden voják zemřel a druhý přišel o ruku.

Ačkoliv má Novotný v USA status medika a může provádět zákroky v nemocničním prostředí stejně jako mimo nemocnice, jeho vzdělání není plně platné v České republice. Po návratu domů by proto chtěl začít studovat obor zdravotnický záchranář, uvedla armáda ČR na svých internetových stránkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám