Hlavní obsah

Češka vězněná v Pákistánu se dočkala. Může letět domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád
Aktualizováno

Češka Tereza Hlůšková, kterou celníci v lednu 2018 zadrželi na letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, se může vrátit do České republiky. Podle Blesku o tom rozhodl pákistánský nejvyšší soud.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tereza Hlůšková na záběrech před pákistánským soudem v dubnu 2019 Video: Reuters

 
Článek

„V pátek 8. dubna rozhodl Nejvyšší soud v pákistánském Islámábádu, že celníci Terezu H. už nadále nemohou zadržovat v zemi, a pětadvacetiletá žena se tak může vrátit do Česka. Nicméně ani po verdiktu nemohla rodačka z Uherského Hradiště opustit zemi. Musela počkat, až soudce vydá rozkaz, který jí umožní nasednout do letadla," píše Blesk.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Tereza Hlůšková na záběrech před pákistánským soudem v dubnu 2019

Podle jeho místního zdroje byl vydán tento příkaz v pondělí 11. dubna.

Česká diplomacie, která se v případu angažovala a snažila se zadržované Češce zprostředkovat pomoc, se k věci odmítla vyjádřit. „Ministerstvo zahraničí na základě přání rodiny případ nebude komentovat,” sdělila Novinkám mluvčí resortu Lenka Do.

Zproštěna v plném rozsahu

Podle informací Blesku byla Hlůšková zproštěna obvinění v plném rozsahu.

„Právní zástupce navrhovatelky mimo jiné tvrdil, že ve světle rozsudku Nejvyššího soudu byla navrhovatelka zproštěna viny a není proti ní vedeno žádné řízení. Bylo předloženo, že je cizí státní příslušnosti a musí se vrátit do své země, že odmítnutí vydat povolení k odjezdu odpůrcem je bez jakéhokoli zdůvodnění nebo podkladu,” stojí podle Blesku v příkazu s tím, že ačkoliv byla Češka zproštěna obžaloby, celníci se nevzdali a napadli rozhodnutí soudu.

Češka Tereza Hlůšková musí zůstat v Pákistánu

Svět

V kufru devět kilo heroinu 

Pákistánští celníci zadrželi Terezu Hlůškovou v lednu 2018 s devíti kilogramy heroinu. Češka vinu odmítala. Původně tvrdila, že o drogách nevěděla. Svou výpověď několikrát změnila. Uvedla, že do Pákistánu přijela jako modelka a někdo jí drogy do kufru podstrčil.

Soud Hlůškovou poslal v březnu 2019 do vězení na 8 let a 8 měsíců. Na začátku listopadu loňského roku ale byla obžaloby zproštěna.

Soudci vzali v úvahu nesprávné provedení vyšetřování případu, protože zhruba 15kilometrová cesta drog z letiště do laboratoří trvala dvanáct hodin.

Z vězení byla Češka propuštěna 20. listopadu, od té doby byly oficiální informace takové, že zůstává v Islámábádu.

Hlůšková zůstává v Pákistánu. Máme nové důkazy, tvrdí celní správa

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám