Hlavní obsah

Japonský expremiér Abe je obětí atentátu, útok natočila kamera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Bývalý japonský premiér Šinzó Abe se stal terčem atentátu a nejeví žádné známky života, uvedla agentura AFP s odvoláním na místní média. Abe byl nejspíše zastřelen zezadu, napsala agentura Reuters s odvoláním na zdroj z vládní Liberálnědemokratické strany (LDP). Podezřelý Tetsuja Jamagami byl zadržen na místě činu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Atentát na expremiéra AbehoVideo: Reuters

 
Článek

Abe byl postřelen na pátečním mítinku k sobotním volbám do horní komory parlamentu v prefektuře Nara na západě Japonska, uvedla televize NHK.

Střelen byl kolem 11.30 místního času během projevu, zřejmě z podomácku upravené brokovnice. Zranění utrpěl na pravé straně krku a na levé straně hrudníku. Podle reportéra NHK, který byl na místě, byly slyšet dvě rány. Po zásazích Abe zkolaboval.

Na záběrech agentury Kjódó je vidět ležící zakrvácený politik, u něhož jeden muž provádí masáž srdce.

Foto: Kyodo, Reuters

Zraněný japonský expremiér Šinzó Abe na místě útoku

Abe napřed reagoval, ale byl v bezvědomí v kritickém stavu převezen do nemocnice. „Podle místní hasičské stanice se zdá, že bývalý premiér Abe je ve stavu zástavy srdce a dýchání," uvedla NHK a agentura Kjódó. Podle agentury AFP japonská média použila pojmy a obraty, které se používají v případech, než lékaři mohou oficiálně potvrdit smrt. Premiér Fumio Kišida nicméně uvedl, že je Abe v kritickém stavu.

Sedmašedesátiletého politika zastřelil 42letý muž, který byl zadržen na místě činu. Podle místních zdrojů jde o Tecuju Jamagamiho, bývalého člena námořních sil, které opustil po třech letech v roce 2005.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Zranený expremiér Šinzó Abe

Po zadržení Jamagami přiznal, že jeho čin je politicky motivovaný. Japonská média uvedla, že podezřelý řekl policii, že byl frustrován Abeho politikou a rozhodl se ho zabít. K útoku použil brokovnici, která byla zajištěna na místě činu.

Foto: Yomiuri Shimbun, Reuters

Zadržení údajného útočníka na expremiéra Tetsuji Jamagamiho

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Vyšetřovatelé na místě útoku na Abeho

Přerušili kampaň

Nynější japonský premiér Fumio Kišida přerušil volební kampaň a je na cestě do Tokia. Kampaň před nedělními volbami do horní komory parlamentu pozastavila všechna hlavní politická uskupení, podle místních médií je o to požádala vládnoucí strana. Kišida však zatím neoznámil odložení voleb.

„Naše myšlenky a modlitby jsou s ním, s jeho rodinou a s japonským lidem,“ řekl americký ministr zahraničí Antony Blinken na okraj zasedání skupiny G20 na indonéském ostrově Bali. Australský premiér Anthony Albanese událost označil za šokující.

Detail zbraně, kterou Jamagami postřelil Abeho

V Japonsku jsou atentáty vzácné, protože je tam přísná kontrola držení zbraní. Naposled bylo vystřeleno na vysokého politika v roce 1992, vicepremiér za LDP Šin Kanemaru však vyvázl nezraněn.

„Věřím, že všichni jsou stejně překvapeni a smutní jako já. Tchaj-wan i Japonsko jsou demokratické země s vládou práva. Jménem své vlády bych ráda násilné a nezákonné činy ostře odsoudila. Bývalý premiér Abe je nejen mým dobrým přítelem, ale také věrným přítelem Tchaj-wanu,“ uvedla na facebooku tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen.

Nejdéle sloužící premiér

Abe zastával funkci premiéra v letech 2006 až 2007 a od roku 2012 do září 2020, kdy odstoupil. O měsíc dříve ohlásil, že kvůli zdravotnímu stavu hodlá podat demisi. Dlouholetý japonský premiér se léta potýká s ulcerózní kolitidou, což je chronické onemocnění střevní sliznice.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Letecký pohled na místo útoku na Abeho

Japonský premiér Šinzó Abe rezignuje kvůli zdraví

Svět

Abe přispěl k postupné militarizaci Japonska a rušil po druhé světové válce zavedená omezení, podle nichž Japonsko nesmělo mít běžnou armádu, ale jen síly sebeobrany.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Bývalý japonský premiér Šinzó Abe

Japonský premiér oznámil změny pacifistické ústavy, chce militarizaci

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám