Hlavní obsah

Brazilská policie rozbila drogový gang. Kokain do Evropy pašovali v nákladech mramoru a žuly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Brazilská policie tvrdí, že se jí podařilo rozbít gang, který se významně podílel na pašování kokainu z Latinské Ameriky do Evropy. Skupinu řídil podle vyšetřovatelů bývalý policista a narkobaron Sérgio Roberto de Carvalho, kterému se přezdívá „brazilský Escobar“, napsala v úterý agentura EFE. Policie zadržela pět lidí a provedla řadu domovních prohlídek.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Podle policistů skupina organizovala přepravu velkého množství kokainu z přístavů v brazilském státě Espírito Santo do francouzského města Le Havre, odkud kokain putoval do dalších evropských zemí. Zásilky drogy byly schovávány v nákladech mramoru a žuly. Vyšetřování začalo v říjnu předloňského roku, když policie zadržela zásilku 350 kilogramů kokainu.

Foto: Profimedia.cz

Sergio Roberto de Carvalho soudu 23. června 2022 poté, co byl zatčen na terase restaurace v Budapešti

Podle policie aktivity pašeráků řídil někdejší brazilský vojenský policista de Carvalho, který byl vloni zadržen v Maďarsku a je ve vazbě. Podle policie od roku 2017 jeho kartel dopravil z Brazílie nejméně 45 tun kokainu do Německa, Belgie, Španělska, Itálie a Francie. Podezřelý je de Carvalho i z praní špinavých peněz, k čemuž údajně využíval nákup zdravotnického materiálu pro boj s pandemií covidu-19.

De Carvalho byl zatčen už v roce 2018 ve Španělsku, kde čelil obvinění z přepravy 1,7 tuny kokainu do autonomní oblasti Galicie. Podařilo se mu ale dosáhnout propuštění na kauci. Když měl stanout před soudem, fingoval svou smrt pomocí falešného úmrtního listu. V roce 2020 ze Španělska uprchl.

V Pacifiku plaval kokain za 4,5 miliardy. Na balících byl symbol Batmana

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám