Hlavní obsah

Biden a Si zahájili schůzku v Kalifornii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident USA Joe Biden a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching zahájili svou schůzku v historickém sídle Filoli jižně od kalifornského San Franciska. Setkání lídrů dvou největších světových ekonomik se koná na okraj summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) a rok po jejich posledním jednání v Indonésii.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Joe Biden a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching před setkáním v Kalifornii (15. 11. 2023)

Článek

Prezidenti Biden a Si si před vstupem do honosné vily ležící asi 40 kilometrů jižně od San Franciska podali ruce. Podle stanice CNN bylo přivítání vřelé, ačkoliv setkání přichází v době několika světových krizí.

Biden jako hostitel vyšel z budovy, aby Siho přivítal. Ten s úsměvem vystoupil z černého sedanu a přešel po červeném koberci střeženém námořníky.

V úvodu jednání, kterého se na obou stranách účastní početné vládní delegace, zazněla slova o americké a čínské zodpovědnosti před zbytkem světa a potřebě vyvarovat se konfliktu.

Biden na úvod schůzky poznamenal, že osobní jednání je nenahraditelné. „Známe se dlouho,“ řekl. „Ne vždy jsme se shodli, ale považoval jsem naše předchozí rozhovory za přímé a upřímné,“ dodal.

Foto: Doug Mills, ČTK/AP

Americká a čínská delegace v čele s prezidenty Joem Bidenem a Si Ťin-pchingem během jednání v sídle Filoli

Podle šéfa Bílého domu je naprosto zásadní, aby se s čínským protějškem jasně pochopili a aby soupeření mezi Washingtonem a Pekingem nepřerostlo v konflikt.

S Čínou mohou Spojené státy podle Bidena spolupracovat například v otázkách týkajících se umělé inteligence (AI) či ochrany klimatu.

Čínský prezident na úvod schůzky poznamenal, že od jejich posledního setkání na Bali se toho ve světě mnoho událo.

„Svět se vymanil z pandemie covidu-19, ale stále se potýká s obrovskými následky,“ řekl. Světová ekonomika se vzpamatovává, ale pomalu, a zatěžuje ji protekcionismus, míní Si.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Joe Biden vítá svůj čínský protějšek Si Ťin-pchinga u rezidence Filoli v Kalifornii (15. 11. 2023)

Planeta Země je přitom podle čínského prezidenta dostatečně velká na to, aby uspěla Čína i Spojené státy.

Washington a Peking se podle čínského prezidenta k sobě „nemohou otočit zády“, konflikt a konfrontace by prý totiž měly nesnesitelné následky pro obě strany. Vztah mezi oběma zeměmi čínský prezident proto označil za „nejdůležitější bilaterální vztah na světě“.

Čeká se jen stabilizace

Skutečnost, že se setkání vůbec koná, považují poradci Bílého domu po měsících třenic za pozitivní znamení.

Seznam témat, která se očekávají během rozhovorů, zahrnuje obnovení mezivojenské komunikace mezi oběma zeměmi, konflikty v Izraeli a na Ukrajině, klimatické změny a také boj proti obchodování s narkotiky.

Urovnání vleklých sporů se ale od setkání podle médií nečeká, obě strany před schůzkou hovořily o „stabilizaci“ vztahů a zlepšení komunikace. Čínská diplomacie zároveň vyzvala USA, aby se nesnažily měnit Čínu a nepoškozovaly její zájmy.

Dlouhodobě ožehavým bodem je v tomto směru americká spolupráce s Tchaj-wanem, který si Peking nárokuje jako jednu ze svých provincií, přestože po desetiletí funguje jako nezávislá země s demokratickým zřízením.

Biden má zájem na obnově vojenských vztahů s Čínou, řekl poradce Bílého domu

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám