Hlavní obsah

Barma se stává superšiřitelem covidu, staví deset nových krematorií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rangún

V největším barmském městě Rangúnu se vybuduje deset nových krematorií. Úřady oznámením přiživily informace, že je země zasažena koronavirem výrazně více, než sama připouští. Zvláštní vyslanec OSN pro lidská práva zemi Tom Andrews varoval v rozhovoru pro list The Guardian, že země se může stát ohniskem nákazy, odkud se bude virus dále šířit.

Foto: Reuters

Oběti covidu v Mandalaji

Článek

„Víme, že je tu stoupající špička. Je to velmi rychlý, až alarmujícím způsobem rychlý růst,“ uvedl Andrews, „Barma se stává superšiřitelem covidu-19 a jeho velmi virulentních variant, delty a dalších, které jsou extrémně nebezpečné, mimořádně nakažlivé a mimořádně smrtelné.“

Andrews dodal, že situace v zemi ohrožuje celou oblast: „Je to region, kterému hrozí dokonce ještě větší utrpení právě kvůli Barmě. Covid neuznává národy nebo hranice, ideologie či politické strany.” V sousedství Barmy žije třetina světové populace.

Fronty na kyslík i před márnicemi

Zástupce OSN popsal i situaci v zemi. „V Rangúnu je běžné vidět fronty na třech místech. Jedna je před bankomaty, jedna na kyslík, což je velmi nebezpečné, protože na lidi mohou bezpečnostní síly střílet,  a jedna před krematorii a márnicemi,“ řekl Andrews.

Proti lidem čekajícím ve frontách na kyslík je možné zasahovat, protože vojenská junta zakázala výrobcům prodávat kyslík veřejnosti.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Cestující na trajektu v Rangúnu pod piktogramy vyzývajícími k dodržování bezpečnostních opatření proti koronaviru

Fronty před hřbitovy jsou tak velké, že státem kontrolovaná média v úterý oznámila, že se na hlavním rangúnském hřbitově vybuduje deset nových krematorií, která umožní spalovat 3000 těl denně.

Informace o avizované stavbě krematorií vyvolala další pochybnosti o skutečném počtu obětí covidu v zemi. Barmské ministerstvo zdravotnictví a sportu uvádí, že jich je 4629, číslo se však dlouhodobě považuje za podhodnocené. Za středu přibylo podle údajů barmského ministerstva téměř 5000 nových případů a dalších 365 obětí.

Ve středu vládní list Světové nové světlo Myanmaru oznámil, že šéf junty Min Aun Hlain vyzval k upevnění spolupráce s mezinárodním společenstvím včetně ASEAN a přátelskými zeměmi při prevenci, zvládání a léčení covidu-19.

Chybějí léky i potraviny

V Barmě se nedostává nejen kyslíku, ale také zdravotnického vybavení a léků. Sociální sítě jsou zaplavené žádostmi o pomoc a zprávami o nových obětech. Lidé před svými domy vyvěšují žlutobílé vlajky, jimiž signalizují, že potřebují potraviny nebo léky.

Potřebujeme mezinárodní pomoc, řekla Novinkám barmská politička

Svět

Situaci zkomplikoval puč z 1. února, při kterém se moci chopila armáda. Po něm řada lékařů začala stávkovat a mnozí odešli ze státních zdravotnických zařízení. Podle vysokého komisaře OSN pro lidská práva se vládní síly zapojily do 260 útoků na zdravotníky a zdravotnická zařízení, přičemž zabily nejméně 18 lidí. Armáda zadržuje nejméně 67 zdravotníků a vydala zatykače na dalších 600.

Podle Andrewse je potřeba mezinárodního zásahu ještě naléhavější než kdy dříve.

V Thajsku rekordně přibývá nakažených 

Rekordní počet 17 669 nakažených za posledních 24 hodin zaznamenalo sousední Thajsko. V zemi se koronavirus potvrdil už u více než 560 000 lidí. Zemřelo 4562 infikovaných, když za den stoupl počet obětí o 165.

Foto: Soe Zeya Tun, Reuters

Lůžka v improvizované nemocnici na thajském letišti

Na zhoršující se situaci v Thajsku se rozhodla zareagovat sousední Kambodža, která od čtvrteční půlnoci vyhlásí koronavirovou uzávěru v osmi provinciích hraničících s Thajskem, aby zabránila šíření nakažlivé indické varianty delta. Kambodži se po většinu uplynulého roku dařilo mít koronavirus pod kontrolou. Celkový počet nakažených v této zemi s 16,5 milionu obyvatel dosáhl 75 152, z nichž 1339 zemřelo.

Málo naočkovaných je i na Filipínách, kde dvě dávky dostalo jen šest procent ze 110 milionů obyvatel. Filipínský prezident Rodrigo Duterte ve středu večer nařídil vládě, aby zpřístupnila vakcinaci pro všechny, kdo se chtějí proti covidu-19 nechat očkovat. Dal najevo obavy z nakažlivější varianty delta, která se rychle šíří jihovýchodní Asií.

Thajsko je na cestovatelské mapě ministerstva zahraničí aktuálně zelené, ostatní země hnědočervené, což značí velmi vysoké riziko nákazy SARS-CoV-2.

Reklama

Výběr článků

Načítám