Hlavní obsah

Australští celníci objevili chráněné gekony posílané do ČR 

ČTK, aš, Novinky, Australian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

Australští celníci zjistili další případ pašování chráněných zvířat. Ve čtyřech balíčcích našli 15 gekonů, které se neznámí pachatelé pokoušeli propašovat poštou do České republiky. Většina zvířat kvůli nedostatku potravy a vzduchu uhynula. Australská policie pátrá po pašerácích ve spolupráci s českými ochránci zákona.

Článek

Gekony dlouhé až 30 centimetrů objevili pracovníci australské pošty v balíčcích s rámečky na fotografie a s knihami. Většina zvířat ještě před objevením uhynula kvůli nedostatku potravy, vody a vzduchu. O přeživší gekony se starají ochránci přírody.

Podle policie byly balíčky s gekony listoocasými - zřejmě druhu Phyllurus platurus - poslány ze čtyř australských měst - z Cairnsu, Melbourne, Syndey a Brisbane.

:.Gekony pašovali v rámech obrazů.foto: ČTK/AP

Všechny zásilky směřovaly do Česka. "Pachatelé zřejmě odesílali několik gekonů v jednom balíčku a doufali, že alespoň jeden z nich dokáže cestu přežít," popsal metodu pašeráků australský vyšetřovatel Richard Janeczko a vyjádřil obavy, že jen málo jedinců by mohlo přežít několik týdnů v tak obtížných podmínkách v balíčcích.

“Pašování divokých zvířat je kruté. Kdokoli, kdo je zatažen do tohoto ilegálního obchodu podle australských zákonů čelí pokutě a případně i trestu vězení," dodal Janeczko a uvedl, že australští vyšetřovatelé spolupracují s českou policií a snaží se odhalit celou síť pašeráků.

Pašerákům hrozí v případě dopadení až deset let ve vězení a pokuta do výše 100 000 australských dolarů (1,5 miliónu korun).

:.Gekony pašovali v knihách.foto: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám