Hlavní obsah

Australský poslanec zaprodal zemi, stal se špionem cizí mocnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Austrálii otřásl špionážní skandál. Bývalý poslanec, jehož jméno nebylo zveřejněno, podle šéfa Australské bezpečnostní a zpravodajské organizace (ASIO) Mike Burgesse nabídl cizí mocnosti přístup do rodiny premiéra. Burgess uvedl, že špionážní síť označovanou jako „A-tým“ se podařilo zlikvidovat.

Foto: Profimedia.cz

Šéf ASIO Mike Burgess

Článek

O případu informovala ve středu ASIO v rámci výroční zprávy o možných hrozbách. A-tým, který v zemi působil, označil za „agresivní a zkušenou“ zahraniční špionážní síť, pro kterou byla Austrálie prioritním cílem, uvedla stanice BBC.

„Špioni vystupovali jako konzultanti, lovci lebek, úředníci samosprávy, akademici a výzkumníci, vydávali se za členy fiktivních firem,“ uvedl Burgess.

Zaměřovali se podle něj na široké spektrum lidí - studenty, akademiky, politiky a byznysmeny, ale i na příslušníky silových složek.

Důstojník italského námořnictva dostal 29 let za špionáž pro Rusko

Evropa

Nabízeli jim tisíce dolarů za zprávy o obchodu, vnitřní i zahraniční politice a obraně. Jedním z jejich zájmů byl obranný pakt AUKUS, který uzavřela Austrálie, USA a Británie.

Poslanec nabízel možnost dostat se k premiérovi

Bývalý poslanec byl nejvýznamnější postavou, kterou získali ke spolupráci. „Tento politik zaprodal svou zemi, stranu a bývalé kolegy, aby prosadil zájmy zahraničního režimu,“ uvedl Burgess.

„V jednu chvíli dokonce navrhoval získat do okruhu špionů i člena rodiny premiéra. Naštěstí tento plán nepokročil dál, ale jiné plány ano,“ dodal.

Zřejmě mělo jít o pokus dostat se do rodiny premiéra Malcolma Turnbulla, který byl premiérem v letech 2015 až 2018. 

Estonsko zatklo ruského profesora podezřelého ze špionáže pro Moskvu

Evropa

Jeho syn Alex řekl, se ho v roce 2017 snažili kontaktovat čínští špioni. „Nestydatý aktivista a investor infrastrukturní stavby mu nabízeli, aby se podílel ve firmě, která ho měla realizovat. On to odmítl a obrátil se na úřady,“ uvedl Turnbullův syn.

Webu News.com.au řekl, že tato stavební skupina měla vazbu na bývalého labouristického poslance z Nového jižního Walesu.

Burgess uvedl, že politik už pro skupinu nepracuje a pracovníci australské kontrarozvědky ukončili aktivity sítě a pomohli se z jejích tenat vymanit lidem, kteří nevěděli, že pro ni pracují.

Nebezpečí je velké a přetrvávající

„Několik jednotlivců by mělo být vděčných, že zákony o špionáži a zahraničním vměšování nejsou retroaktivní,“ dodal Burgess s odkazem za zavedení přísnějších zákonů v roce 2018.

Loni se ASIO střetlo přímo se zahraničním A-týmem a nyní se rozhodlo varovat Australany před jeho nebezpečím. „Australané potřebují vědět, že hrozba je reálnější a aktuální hrozba je hlubší a širší, než byste si mysleli,“ přiznal Burgess.

Někteří australští politici jako například bývalý ministr financí Joe Hockey dokonce žádali zveřejnění jména špiona. „Tento bývalý politik je zrádce. Je absurdní, že se jméno nezveřejnilo, vládní ministři ale bohužel s postupem nezveřejnit jméno souhlasí,“ uvedl Hockey.

Není však stále jasné, pro koho A-tým pracoval, Burgess ale nedávno varoval před špionážními aktivitami Číny. Loni oznámil, že se podařilo zlikvidovat celý úl špionů. Naopak média mluvila o ruských špionech.

Špionka StB operovala v srdci britské BBC, ukázaly pražské archivy

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám