Hlavní obsah

Austrálie zvažuje vybití miliónu velbloudů, aby pomohla klimatu

Sydney

Australské ministerstvo pro klimatické změny a energetickou efektivnost zvažuje vybití více než miliónu divokých velbloudů potulujících se po vnitrozemí. Návrh se objevil v posudkové zprávě konzultační firmy, kterou si ministerstvo objednalo, aby se rozhodlo, jak snížit emise oxidu uhličitého.

Foto: Profimedia.cz

V Austrálii žije 1,2 miliónu velbloudů.

Článek

O jednom z návrhů, jenž se objevil ve zprávě vypracované komerční firmou Northwest Carbon, sídlící v Adelaide, informovala ve čtvrtek agentura AFP.

Divocí velbloudi v Austrálii jsou dědictvím po usedlících z 19. století. Je jich 1,2 miliónu a jsou považováni za škůdce, neboť ničí vegetaci a při vylučování každoročně vyprodukují množství metanu srovnatelné s tunou oxidu uhličitého, což je činí jedněmi z největších producentů skleníkových plynů v zemi.

Firma ve zprávě navrhuje odstřel velbloudů z vrtulníků, nebo jejich odchyt, odvoz na jatka a další zpracování. „Jsme národ inovátorů a hledáme inovativní řešení našich problémů. To je klasický příklad,“ řekl výkonný ředitel Northwest Carbon Tim Morre agentuře AP.

Vláda, která se snaží „nalézt nové ekonomické příležitosti pro zemědělce, statkáře a lesníky“, návrh přijala do diskuse, uvedla AFP.

Austrálie je se svým uhelným a těžebním průmyslem jedním z největších světových znečišťovatelů. Návrhy vyplývající ze zprávy Carbon Farming Initiative má jít do parlamentu příští týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám