Hlavní obsah

Austrálie vybuduje továrnu na řízené střely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Austrálie vybuduje novou továrnu na výrobu řízených střel, aby se posílily obranné kapacity kvůli rozpínavosti Číny. Ve středu to oznámil premiér Scott Morrison. Bude to poprvé od 60. let, kdy bude Austrálie vyrábět vlastní řízené střely. Země ještě musí rozhodnout, jaká společnost je začne vyrábět.

Foto: Stringer, Reuters

Australský premiér Scott Morrison během tiskové konference v neděli 5. ledna 2020

Článek

„Pandemie koronaviru ukázala, že soběstačnost, ať už se týká vakcín, nebo obrany, je pro Austrálii klíčová v měnícím se globálním ovzduší, ” řekl Morrison.

Ministerstvo obrany vybere „strategického průmyslového partnera“, který bude továrnu provozovat. Tím, by měla být některá z poboček velkých zbrojařských firem, jako je Raytheon Australia, Lockheed Martin Australia a BAE System Australia nebo norský Kongsberg. Zatím se nezveřejnila lokace, kde se továrna vybuduje.

Oznámení přišlo krátce poté, co australské ministerstvo obrany sdělilo, že bude ve spolupráci s USA vyvíjet a testovat hypersonickou střelu s plochou dráhou letu vypouštěnou ze vzduchu. Ta by měla létat osmkrát rychleji než zvuk.

KLDR o víkendu testovala střely krátkého doletu, píší v USA

Zahraniční

„Projekt splní jak potřeby Austrálie, tak rostoucí potřeby jejího nejdůležitějšího vojenského partnera,” sdělil ministr obrany Peter Dutton. Austrálie plánuje utratit za obranné projekty v příštích deseti letech 270 milionů dolarů.

Produkce tohoto nového národního podniku by podle ministryně pro obranný průmysl Melissy Priceové mohl dosáhnout hodnoty 40 miliard dolarů: „Díky využití sofistikovaných výrobních procesů by to mohlo vytvořit na 2000 pracovních míst v různých částech země,“ dodala.

Británie prodává zbraně téměř všem zemím, které porušují lidská práva

Evropa

Expert z nezávislého ústavu Australian Strategic Policy Institute Michael Shoebridge uvedl, že hlavními důvody pro rozhodnutí vyrábět vlastní střely „byly Čína a covid”. Rostoucí rozpínavost Číny budí v Austrálii silné obavy, stejně jako zranitelnost dodavatelských řetězců, kterou odhalila pandemie koronaviru, prohlásil Shoebridge. Podle něj Austrálie nejvíc potřebuje protilodní střely dlouhého doletu, které mohou být odpalovány z válečných plavidel nebo letadel.

Reklama

Výběr článků

Načítám