Hlavní obsah

Británie prodává zbraně téměř všem zemím, které porušují lidská práva

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britští ministři a úředníci schválili za posledních pět let prodej zbraní téměř 80 procentům států, které podléhají embargům, sankcím, či jiným restrikcím. Vyplývá to z analýzy lidskoprávní organizace Action on Armed Violence (AOAV), na kterou upozornil britský list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek

Článek

Úřady povolily export zbraní do 58 ze 73 států, které má vládní agentura pro mezinárodní obchod na seznamu zemí, které mají podléhat restrikcím.

Export zbraní není protizákonný, podle autorů analýzy ale představuje „systémové selhání v posuzování stavu lidských práv před samotným vývozem zbraní do těchto států”.

Němci prodloužili zákaz prodeje zbraní do Saúdské Arábie

Ekonomika

Ne všechny země, které jsou podle odborníků z AOAV závadné, podléhají plošným sankcím. Na část z nich se vztahují třeba tranzitní kontroly, u nichž je vyžadována zvláštní licence – ať už z politických, bezpečnostních a lidskoprávních důvodů.

Za klíčové trhy pro britské zbrojaře vláda považuje Bahrajn, Bangladéš, Kolumbii, Egypt a Saudskou Arábii. Jenže ty samé státy má ministerstvo zahraničí na seznamu zemí se špatnou úrovní lidských práv.

Budoucí chlouba britského letectva má mít revoluční motor i laserové zbraně

Evropa

Studie zkoumala období mezi lednem 2015 a červnem 2020. Podle autora výzkumu Murrayho Jonese výsledky demonstrují „slabý zájem Spojeného království o lidská práva v zahraničí”.

Lidskoprávní politika na oko

V roce 2017 například Británie prodala tři tisíce útočných pušek do Keni, i přesto, že organizace Amnesty International upozorňovala, že tamní bezpečnostní složky jsou odpovědné za „únos, popravy, mučení a zabití minimálně 122 lidí”.

Na začátku roku 2020 byla zase udělena vývozní licence na střelné zbraně pro nigerijskou policii. Ve stejném roce několik desítek lidí zemřelo při rozsáhlých protestech proti korupci v policii.

Čína od Britů obdržela radarové vybavení pro jejich čím dál rychleji rostoucí námořnictvo. Spojené království přitom opakovaně vyjádřilo znepokojení nad převýchovnými tábory pro příslušníky ujgurské menšiny vyznávající islám.

„Velká část těchto embarg je v podstatě jen na oko,” napsal na Twitteru Jones. Bez zájmu veřejnosti jsou podle něj teď podobné zakázky do Hong Kongu, Libanonu Kyrgyzstánu, Toga a Ománu.

Reklama

Výběr článků

Načítám