Hlavní obsah

Austrálie obnoví financování UNRWA. Nejsou to teroristé, oznámila po šetření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Austrálie se rozhodla, že obnoví financování úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). V pátek to oznámila podle agentur Reuters a AP ministryně zahraničí Penny Wongová. Austrálie patřila do skupiny zemí, jež pozastavila financování úřadu OSN v lednu po zveřejnění izraelského tvrzení, že 12 zaměstnanců UNRWA se podílelo na teroristickém útoku ze 7. října.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Nákladní vozidlo označené logem UNRWA na hraničním přechodu Rafáh. Ilustrační foto

Článek

Ministryně Wongová uvedla, že šetření vedené australskou vládou ukázalo, že UNRWA není „teroristickou organizací“. Austrálie se tak rozhodla uvolnit šest milionů australských dolarů (zhruba 90 milionů korun), jejichž výplatu v lednu země zmrazila. „Víme, že UNRWA má ústřední a zásadní roli pro poskytování pomoci,“ uvedla Wongová. Úřad OSN působí mimo jiné v Pásmu Gazy, kde se podílí na poskytování humanitární pomoci obyvatelům.

Po zveřejnění informací, že podle izraelských poznatků se 12 zaměstnanců UNRWA podílelo na teroristickém útoku palestinského hnutí Hamás na izraelské území, pozastavilo financování úřadu 16 zemí. UNRWA na tvrzení reagoval propuštěním zaměstnanců. OSN zahájilo nezávislé šetření.

UNRWA zaměstnává stovky členů Hamásu či Islámského džihádu, tvrdí Izrael

Blízký a Střední východ

Izrael už agenturu v Gaze nechce

Šéf UNRWA Philippe Lazzarini na začátku března řekl deníku El País, že UNRWA má prostředky pro fungování do konce dubna. Některé země své rozhodnutí pozastavit financování úřadu přehodnotily. Vedle Austrálie tak učinily Švédsko či Kanada. Část přislíbených fondů uvolní i Evropská unie. Pozastavené je stále financování ze strany USA či Německa. Tyto země patřily k největším dárcům financí na provoz tohoto úřadu OSN.

Proti UNRWA se ostře vymezuje Izrael, který by chtěl ukončit působení úřadu OSN v Pásmu Gazy. Na začátku března Izrael zveřejnil poznatek svých tajných služeb, že zhruba 450 zaměstnanců UNRWA má členství v palestinském hnutí Hamás, které USA či EU považují za teroristickou organizace.

Žádný palestinský stát ani úřad UNRWA. Netanjahu předložil plán poválečné Gazy

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám