Hlavní obsah

Arktický ledovec tál méně než v minulých letech

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Colorado

Tání arktického ledovce letos v létě nepostupovalo v takovém rozsahu jako v uplynulých letech. Před příchodem podzimu, kdy se led začíná dočasně znovu tvořit, to podle BBC oznámilo Národní centrum pro údaje o sněhu a ledu (NSIDC) v Coloradu.

Článek

Nejmenší byl letos ledovec 12. září, kdy pokrýval plochu 5,1 miliónu kilometrů čtverečních. Oproti stavu z předloňského roku to bylo o milión kilometrů čtverečních více. Příčinou byly letošní chladnější teploty a větrné počasí, které pomohlo led rozptýlit.

Vědci nicméně upozorňují na dlouhodobé ubývání plochy i tloušťky ledovců. Při letošním minimu pokrýval led necelou čtvrtinu plochy z období 1979 až 2000.

V uplynulých desetiletích se Arktida oteplovala v průměru dvakrát rychleji než povrch Země. Nedávno vědci rekonstruovali teplotu na planetě a shledali, že v arktickém regionu je nyní nejtepleji za minimálně 2000 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko chystá nasazení armády v Arktidě

Rusko se chystá vytvořit samostatné seskupení vojsk, které by bdělo nad ruskými nároky v Severním ledovém oceánu a arktických pustinách. Krok se podle...

Výběr článků

Načítám